"Bite Latvija" pagaidām nepārtrauks pērnā gadā noslēgto sadarbību ar "Huawei"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
"Huawei" birojs Ķīnā.
"Huawei" birojs Ķīnā. Foto: AFP / Scanpix

Ņemot vērā starptautiskos drošības skandālus ar Ķīnas tehnoloģiju ražotāju "Huawei", mobilo sakaru operators "Bite Latvija", balstoties uz veiktajām drošības pārbaudēm, pagaidām nepārtrauks pagājušajā gadā ar ražotāju noslēgto sadarbību par 5G ieviešanu operatora tīklā, aģentūrai LETA pastāstīja "Bite Latvija" tehniskais direktors Gints Butens.

Viņš sacīja, ka patlaban "Bite Latvija" nav iemesla apšaubīt "Huawei" godprātību, jo, kā liecina mobilo sakaru operatora tīkla drošības monitorings, līdz šim nav uzrādīti nekādi riski. Viņš arī atzīmēja, ka "Bite Latvija" regulāri veic tīkla auditus, piesaistot neatkarīgus ekspertus.

Tāpat Butens uzsvēra, ka "Bite Latvija" nav saņēmusi no citiem starptautiskiem sadarbības partneriem - telekomunikācijas uzņēmumiem, piemēram, "Deutche Telekom", "Elisa", "Orange", "Telia Sonera", "Vodafone" -, kuri, līdzīgi kā "Bite Latvija", sadarbojas ar "Huawei", argumentētu informāciju par to, ka šī uzņēmuma ražotās tehnoloģijas varētu radīt riskus mobilo sakaru operatoru tīkliem un to lietotājiem.

Butens skaidroja, ka 5G ir pavisam jauna tehnoloģija, kas būtiski izmainīs pasauli. "Tāpēc plānojam testēt visas tirgū pieejamās iekārtas, risinājumus, lai izvēlētos labāko un drošāko aprīkojumu, ko integrēt "Bite Latvija" tīklā un piedāvāt mūsu klientiem," teica Butens.

Viņš piebilda, ka "Huawei" viena no vērtībām ir atbildība, tāpēc pauda pārliecību, ka šis uzņēmums ievēro starptautiskās normas un izturas atbildīgi gan pret klientiem, gan arī partneriem un pasaules sabiedrību kopumā.

"Līdzšinējās sadarbības ietvaros mums nav bijis pamats apšaubīt "Huawei" godprātību. Ja šāds pamats radīsies, mēs, protams, rīkosimies atbilstoši situācijai," teica Butens.

Mobilo sakaru operatora "Tele2" valdes priekšsēdētājs Valdis Vancovičs aģentūrai LETA sacīja, ka, ņemot vērā "Huawei" salīdzinoši lielo tirgus daļu, situācija var atstāt ietekmi uz 5G tehnoloģiju ieviešanu, jo, kā viņš norādīja, virkne ietekmīgu valstu patlaban ir liegusi izmantot šī piegādātāja tehniku kritiskās infrastruktūras veidošanai.

» Drošības dienests: Ir pamats pievērst lielāku uzmanību Ķīnas aktivitātēm Latvijā

Savukārt, kas attiecas uz "Tele2" mobilo sakaru tīklu, Vancovičs atzīmēja, ka "Tele2" sadarbības partneris 5G tīkla ieviešanā tiks izvēlēts kopā ar "Tele2" kolēģiem no Igaunijas un Lietuvas.

"Drošības aspekts būs viens no svarīgākajiem kritērijiem, it īpaši ņemot vērā pēdējā laikā notikumus," uzsvēra Vancovičs.

Aģentūra LETA jau ziņoja, ka ASV un vairākas citas valstis ierobežojušas "Huawei" ražojumu lietošanu, galvenokārt telekomunikāciju infrastruktūrā, norādot ka šis uzņēmums ir tuvs Ķīnas valdībai un tā ražojumi var tikt izmantoti nesankcionētai informācijas iegūšanai. "Huawei" noraida šādas apsūdzības.

Lietuvas izlūkdienesti sola drīzumā publiskot secinājumus par iespējamajiem drošības riskiem, ko varētu radīt Ķīnas uzņēmuma "Huawei" ražotais telekomunikāciju aprīkojums.

Lietuvas valdība norādījusi, ka tai pagaidām nav iemeslu noteikt ierobežojumus "Huawei" ražotā aprīkojuma izmantošanai civilām vajadzībām.

Iepazīstinot ar ikgadējo ziņojumu par draudiem nacionālajai drošībai, Lietuvas Valsts drošības departamenta (VSD) un militārā izlūkdienesta vadītāji norādīja, ka ierobežojumus "Huawei" ražojumu izmantošanai noteikušas virkne valstu, tostarp ASV, Austrālija un Polija.

Tāpat ziņots, ka pērn, novembrī, Ķīnā "Bite Latvija" un "Huawei" parakstīja saprašanās memorandu, kas paredz 5G infrastruktūras izveidi operatora tīklā, tostarp vairāku 5G bāzes staciju izbūvi 2019. gadā Rīgā un "Narrowband Internet of Things" (NB-IoT) tīkla attīstīšanu visā Latvijā.

Vienošanās paredz dalīšanos praktiskajā pieredzē un zināšanās par efektīvākajām 5G tehnoloģijas apgūšanas iespējām.

"Bite Latvija" 2017. gadā strādāja ar 91,642 miljonu eiro apgrozījumu, kas ir par 16% vairāk nekā gadu iepriekš, bet peļņa pieauga 1,7 reizes un bija 12,664 miljoni eiro.

"Bite Latvija" reģistrēta 2005. gada maijā, un tās pamatkapitāls ir 99,085 miljoni eiro. "Bite Latvija" 100% kapitāldaļas pieder "Bite Lietuva UAB", kas ir starptautiskās aktīvu pārvaldīšanas kompānijas "Providence Equity Partners" uzņēmums.

"Bite Latvija" pamatdarbība ir mobilo sakaru priekšapmaksas un pēcapmaksas pakalpojumi, kā arī mobilā interneta pakalpojums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu