Policija nesaskata iespējas vērsties pret studentu noslēguma darbu tirgošanu (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Studenti auditorijā; ilustratīvs foto.
Studenti auditorijā; ilustratīvs foto. Foto: Mārtiņš Plūme / LETA

Valsts policijai (VP) likums nedod tiesības vērsties pret studiju noslēguma darbu tirgošanu, tāpēc likumsargi iesaka šo problēmu risināt augstskolu iekšienē, aģentūra LETA noskaidroja VP.

VP preses pārstāve Simona Grāvīte aģentūrai LETA skaidroja, ka pēc būtības vienas personas piedāvājums studentu vietā uzrakstīt, piemēram, studiju noslēguma darbu pats par sevi nav prettiesiska darbība, vērtējot to kriminālprocesa vai administratīvā pārkāpuma procesa kontekstā.

"Ne Krimināllikums, ne Latvijas Administratīvo pārkāpumu kodekss neparedz atbildību par šādu darbību, tādējādi Valsts policijai nav iespēju vērsties pret šādiem pakalpojumu sniedzējiem vai pakalpojuma izmantotājiem," norādīja Grāvīte.

VP norādīja, ka studiju darbu pirkšana ir akadēmiskā godīguma jautājums, kas jārisina augstskolas iekšienē, paredzot iekšējos normatīvajos aktos kārtību, kādā tiek konstatēti akadēmiskā godīguma pārkāpumi un sekas, kas iestājas, ja tiek konstatēts šāds pārkāpums.

Jau ziņots, ka bijušais Daugavpils Universitātes rektors Arvīds Barševskis, kurš patlaban ir šīs augstskolas zinātņu prorektors, paudis satraukumu par sludinājumu portālos piedāvāto iespēju studentu vietā uzrakstīt studiju noslēguma darbus.

Viņaprāt, šādam biznesam nevajadzētu pastāvēt ne legāli, ne nelegāli, savukārt akadēmiskajam godīgumam ir jākļūst par Latvijas augstākās izglītības sistēmas vienu no pamatakmeņiem.

"Par to jārunā, tas jāieaudzina un par to daudz lielāka atbildība jāuzņemas mums, pasniedzējiem," norādīja Barševskis.

Prorektors ir sazinājies ar Valsts policiju, lai saprastu, ko iespējams darīt, lai "izskaustu šo biznesa veidu kā sugu".

Barševskis arī uzsvēra, ka augstskolu iekšējos normatīvajos aktos ir jābūt paredzētām sekām, kas studentam iestājas, ja tiek konstatēts, ka studiju darbs ir nopirkts. Patlaban ir noteiktas sekas situācijām, kad studentu darbos tiek konstatēts plaģiāts.

"Manuprāt, par studiju darbu pirkšanu jābūt bargākajam sodam - atskaitīšanai," pauda Barševskis.

Sludinājumu portālā "ss.com" patlaban izvietoti teju 300 sludinājumi ar piedāvājumiem palīdzēt rakstīt vai studentu vietā uzrakstīt studiju noslēgumu darbus. Sludinājumu sadaļā tāpat tiek pārdoti arī jau izstrādāti darbi, norādot to tēmu.

Ne visos sludinājumos ir norādītas cenas, taču no atsevišķiem sludinājumiem var noprast, ka eseju rakstīšana var izmaksāt dažus desmitus eiro, taču studiju noslēgumu darbu - kursa darbu, bakalaura darbu, maģistra darbu - izstrāde var izmaksāt arī vairākus simtus eiro.

Sludinājumu tekstos bieži tiek norādīts, ka darbus raksta speciālistu komanda, turklāt nereti uzrakstīt studiju darbu varot arī ļoti īsā termiņā.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu