Koalīcijas partijas aprīlī cer vienoties par kandidātu prezidenta amatam; pagaidām izskanējis tikai Levita vārds (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: LETA

Valdošās koalīcijas partijas cer līdz 15. aprīlim vienoties par kopīgu kandidātu Valsts prezidenta amatam, žurnālistiem sacīja Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV).

Kariņš pēc koalīcijas partiju iknedēļas sanāksmes sacīja, ka šodien politiķi vienojušies par kritērijiem, kādiem jāatbilst prezidenta amata kandidātiem, proti, ka kandidātam jābūt ar nevainojamu reputāciju, spējīgam pārstāvēt Latviju starptautiski, labi jāizprot demokrātija, jābūt redzējumam par valsts ekonomisko attīstību un nācijas attīstību.

Līdz šim starp koalīcijas partneriem izskanējusi tikai Eiropas Savienības (ES) Tiesas tiesneša Egila Levita kandidatūra, apgalvoja Kariņš. Levitu atbalsta nacionālā apvienība "Visu Latvijai!"-"Tēvzemei un brīvībai"/LNNK (VL-TB/LNNK) un Jaunā konservatīvā partija (JKP), bet pārējie partneri vēl turpinot diskusijas par šo jautājumu.

Aprīlī pēc šā gada valsts budžeta pieņemšanas koalīcija varētu atgriezties pie šī jautājuma. To varētu apspriest nedēļā no 8. aprīļa, bet līdz 15. aprīlim partijām būtu mērķis vienoties par konkrētu kandidātu, klāstīja Kariņš.

Koalīcijas politiskie spēki esot vienisprātis, ka būtu jāvirza kopīgs kandidāts.

Līdz šim neviens no koalīcijas partneriem kā potenciālu kandidātu uz nākamo termiņu neesot minējis pašreizējo prezidentu Raimondu Vējoni, kurš ir nācis no Zaļo un zemnieku savienības, kura pašlaik ir atstāta opozīcijā.

VL-TB/LNNK līderis Raivis Dzintars norādīja, ka koalīcijas vienošanās arī paredz, ka partijas laikā līdz 8.aprīlim tiksies ar Levitu. Līdz šim termiņam arī iespējams nosaukt citus iespējamus kandidātus, kas varētu konkurēt par šo amatu.

"Prezidenta ievēlēšana jāizceļ no politiskā tirgus laukuma, mums ir jāuzdod jautājums, kas ir iespējamais labākais prezidents," sacīja Dzintars, paužot nostāju, ka Levits ir piemērots kandidāts. Politiķis mudināja pārējos koalīcijas partnerus nevilcināties ar lēmumu par prezidenta amata kandidātiem.

JKP valdes priekšsēdētājs Jānis Bordāns piekrita, ka Levits ir labs kandidāts un citus JKP nemeklēšot. Arī premjera minētajiem kritērijiem Levits atbilst, uzskata Bordāns.

"KPV LV" Saeimas frakcijas vadītājs Atis Zakatistovs pauda, ka "KPV LV" tiksies ar Levitu, bet pagaidām nekomentēja konkrētus kandidātus. Viņš teica, ka vispirms koalīcijas pārbaudījums būs valsts budžeta pieņemšana, un tad aprīlī partijas atgriezīsies pie jautājuma par prezidenta kandidātiem.

"Attīstībai/Par!" (AP) līdzpriekšsēdētājs Juris Pūce pauda, ka AP ir tikai sākusi iekšējo procesu, lai spriestu par iespējamiem kandidātiem. Pašlaik AP esot dažādi viedokļi par izskanējušām kandidatūrām, un vēl nepieciešamas partijas iekšējās diskusijas par prezidenta amata kandidātiem. Pūce piebilda, ka pagaidām nav gatavs paust viedokli par kādu konkrētu kandidātu. Tomēr valsts intereses ir tas, lai koalīcija vienotos par kopīgu prezidenta kandidātu.

Valsts prezidenta vēlēšanas notiks pavasara otrajā pusē. 

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu