"Es satraucos, pirmo reizi redzot tik vāju ministru." Petraviča saņem pārmetumus no deputāta Klementjeva (33)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Labklājības ministre Ramona Petraviča pirms Ministru kabineta sēdes
Labklājības ministre Ramona Petraviča pirms Ministru kabineta sēdes Foto: Edijs Pālens / LETA

Skaļa otrdien izvērtās Sociālo lietu komisijas sēde Saeimā. To apmeklēja arī labklājības ministre – viņa vienlaikus ir arī deputāte – Ramona Petraviča (KPV LV). Viņai nācās uzklausīt pārmetumus nekompetencē no citiem parlamentāriešiem. Iespēju satikt ministri klātienē izmantoja arī vairāki vecāki, kuri audzina bērnus ar smagu invaliditāti, vēsta TV3 Ziņas. 

Līdzīga sēde notika pirms divām nedēļām, taču uzaicinātā labklājības ministre Petraviča uz to neieradās, aizbildinoties ar iepriekš norunātu interviju.

Šoreiz politiķe bija klāt, lai pastāstītu par iecerēm: atalgojuma palielināšana sociālās aprūpes centru darbiniekiem, pabalsta palielināšana bērniem ar īpaši smagu invaliditāti un pieaugušajiem ar pirmās grupas invaliditāti no bērnības. Trešais mērķis  – palielināts atbalsts adoptētājiem. Šiem darbiem šogad atvēlēti astoņi miljoni eiro.

Pēc darbu izklāsta sākās ministres iztaujāšana. "Izstāstiet, kas būs ar konkrētām piemaksām par darba stāžu. Likumprojekts ir gatavs, nepaspējām to izskatīt. Vai tas skars 110 000 personu, kas saņems vecuma pensiju, un 28 000, kas saņem invaliditātes pabalstu? Tas ir svarīgs jautājums," vaicāja deputāts Andrejs Klementjevs (S).

"Šī gada budžetā tas netika skatīts. Mēs strādāsim, tas tiks izvērtēts un izskatīts nākamā gada budžetam," skaidroja Petraviča. Klementjevs viņu pārtrauca:

"Runāšu lēnāk. Es satraucos, pirmo reizi redzot tik vāju ministru. Vai šogad būs iesniegts likumprojekts, lai mēs nākamgad varam paredzēt šo piemaksu?"

"Mēs strādāsim un izvērtēsim," atbildēja Petraviča.

"Kā var tā strādāt! Jūs nezināt pamatus. Es pirmo reizi kaut ko tādu redzu. Man bija 12 ministri. Vai jūs plānojat pacelt un kad 3. grupai invalīdu pabalstu?" vaicāja Klementjevs.

Atbildi uz šo jautājumu vēlējās sagaidīt arī klātesošās ģimenes, kuras rūpējas par "mūžīgajiem bērniem" – personām, kurām no bērnības ir smaga invaliditāte. Pašlaik ģimenes ar šādiem bērniem saņem piemaksu 107 eiro apmērā, kā arī īpašu kopšanas pabalstu 213 eiro mēnesī. Tā kā bērniem nepieciešama pastāvīga aprūpe, daudzi vecāki nestrādā un visu savu laiku velta savam aprūpējamajam.

"Man ir 35 gadi darba stāžs. Un mana pensija 180 eiro," sacīja jauniešu ar invaliditāti atbalsta biedrības “Zelta atslēdziņa” pārstāve Venerande Treikale.

"Ko darīt šiem vecākiem, kas izaudzinājuši bērnu-invalīdu? Tās ir 24 stundas, tev nav atvaļinājuma, tev nav brīvdienu.

Algas iestāžu darbiniekiem jūs pieliekat ar 1. aprīli. Bērnu-invalīdu vecākiem jūs pieliekat ar 1. jūliju. Tos 100 eiro. Vai tomēr nevar apvienot un ar 1. aprīli gan viņiem, gan mums tos 145 eiro pielikt? Naudu var atrast," neapmierinātību pauda Salaspils novada domes Sociālo lietu komisijas vadītāja Malda Caune.

Uz to ministre atbildēja, ka ir gatava iesniegt vajadzīgos priekšlikumus Saeimā, taču panākt, lai lielāka summa vecāku kontos parādītos jau aprīlī, visdrīzāk, neesot iespējams.

Komentāri (33)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu