Noraida Viļānu novada pensionāres prasību nogriezto kaņepju lietā; 4000 eiro vietā piedāvājot 27 (12)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: MARCEL VAN HOORN / ANP

Viļānu novadā dzīvojošā pensionāre, kuras dārzā likumsargi nogrieza vairākus simtus kaņepju stādu, kas vēlāk izrādījās narkotiskas vielas nesaturoši, prasījusi 4089 eiro kompensāciju - 3000 eiro par veselības pasliktināšanos pēc pārdzīvotajiem satraukumiem un 1089 eiro par neiegūtajām kaņepju sēklām, vēsta laikraksts "Latvijas Avīze".

Kundze rēķinājusi, ka no viena stāda varēja iegūt vismaz 30 gramus sēklas, kas kopā būtu 10,89 kilogrami. Viens kilograms sēklu maksā trīs eiro, tādējādi kopā būtu bijušas sēklas par 32,67 eiro. No šīm sēklām viņa būtu varējusi sagatavot kaņepju sviestu 1089 eiro vērtībā.

Ģenerālprokuratūras Personu un valsts tiesību aizsardzības departamenta tiesās izskatāmo civillietu nodaļas prokurore Daina Stirāne nolēmusi noraidīt prasību par morālo kompensāciju un neiegūto kaņepju sviestu, bet piedāvā kompensēt zaudējumus par neiegūtām sēklām 27,23 eiro.

Prokurore savu lēmumu pamato ar to, ka policisti nav pārkāpuši kriminālprocesa likumu vai citus normatīvos aktus, kaut gan vēlāk izrādījies, ka kratīšana (kaņepju paņemšana) bijusi nepamatota, līdz ar ko pienākas kompensēt zaudējumus. Vienlaikus Stirāne uzsver, ka kratīšana bijusi likumīga un kalpojusi leģitīmam mērķim, sabiedrības labā.

Izvērtējot dokumentus, prokurore konstatējusi, ka pensionāres tiesību aizskārums nav bijis smags, nav pierādīts, ka kratīšana izraisījusi ilgstošu vai neatgriezenisku kaitējumu veselībai. Turklāt Valsts policija atvainojusies pensionārei gan personiski, gan publiski, kas nozīmējot, ka nemantiskais kaitējums ir atlīdzināts.

"Man saka - krimināllieta ierosināta!" Policija vēršas pret pensionāri par kaņepju audzēšanu

Rēķinot materiālo kaitējumu, prokurore norāda, ka tirgus cena nežāvētām kaņepju sēklām ir aptuveni divi eiro kilogramā, tāpēc prokurore cenu noteica 2,5 eiro, kas ir pa vidu tirgus cenai un pensionāres norādītajai. Kopā tad neiegūtās sēklas sanāktu par 27,23 eiro, vēsta "Latvijas Avīze".

Savukārt 1089 eiro kompensācijas prasība par kaņepju sviestu prokurores ieskatā noraidāma pilnībā, jo likums neparedz kompensēt vērtību produktam, kas vēlāk varētu tikt pagatavots no kaņepju sēklām.

Prokurore arī aprēķinājusi, ka pensionāre par 1089 eiro būtu varējusi nopirkt 54,45 kilogramus kaņepju sviesta. Tā kā pensionāre norādījusi, ka kaņepju sviestu lieto pašpatēriņam, pastāvot šaubas, vai viņa vispār varētu patērēt šādu kaņepju sviesta daudzumu, vēsta laikraksts.

Pēc Ģenerālprokuratūras šādas atbildes saņemšanas sieviete apsverot vērsties tiesā. Iesniegumā Ģenerālprokuratūrai pensionāre norādīja, ka "policijas nepārdomātā un agresīvā procedūra ir iedragājusi viņas veselību - ikdienā vairs nespēj iztikt bez nomierinošiem medikamentiem, kuru lietošanas rezultātā ir nogurums, miegainība, darba spēju zudums, bezmiegs.

Jau ziņots, ka policija bija ierosinājusi kriminālprocesu par gadījumu, kad 72 gadus vecās Viļānu novada pensionāres dārzā atrastas sējas kaņepes. Kaņepes sievietes dārzā bijušas jau daudzus gadus, bet pērn, pateicoties siltajai vasarai, tās bija saaugušas īpaši lielas. Līdz šim kaņepes nav sagādājušas problēmas un nav šķitušas nevienam aizdomīgas, taču augustā pie sievietes mājās ieradusies policija un nogriezusi 363 kaņepju stādus, jo bijušas aizdomas, ka tie satur narkotiskās vielas.

Komentāri (12)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu