Kā komplektēt vasaras riepas un diskus?

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: shutterstock.com

Domājams, ka ne viens vien šoferis ir izjutis vēlmi padarīt savu braucamo nedaudz jaudīgāku vai ātrāku. Tas pats attiecas arī uz vizuālo tēlu. Šobrīd pastāv daudz un dažādi veidi kā iespējams uzlabot savu automašīnu gan vizuālā, gan tehniskā ziņā. Viens no veidiem kā to izdarīt ir piemeklēt automašīnai piemērotus diskus un riepas. Šie praktiskas nozīmes aksesuāri spēj uzlabot ne tikai tās izskatu, bet tajā pat laikā var ietekmēt arī to, kā tā uzvedīsies uz ceļa. Tā kā tuvojās siltais laiks un teju atkal jāmontē vasaras riepas, varbūt ir vērts padomāt arī par jauniem diskiem. Tieši tādēļ raksta turpinājumā būs iespējams noskaidrot, kam jāpievērš uzmanība pirms nolemt iegādāties saderīgāko riepu un disku komplektu.

Kādus diskus izvēlēties?

Šis, galu galā, var izvērsties par diezgan sarežģītu jautājumu. Veicot izpēti internetā, kā arī apmeklējot specializētus salonus, ir redzams, ka disku un riepu klāsts ir teju bezizmēra. Mūsdienās auto daļu un aksesuāru tirgū ir manāmi neskaitāmi ražotāji un katrs no tiem piedāvā dažāda tipa un dizaina produkciju. Lai arī sākotnēji var šķist, ka piemērotāko disku izvēle var sagādāt vienīgi galvassāpes, no tām var arī izvairīties sekojot noteiktiem kritērijiem, kas procesu būtiski atvieglos. Pirms doties jaunu disku meklējumos ir vērts padomāt par šīm lietām:

  • izmēra atbilstība;
  • disku tehniskā atbilstība;
  • disku veids;
  • braukšanas apstākļi.

Ņemot vērā šos nosacījumus, būs vieglāk saprast, kāds ir piemērotākais variants un kādas vasaras riepas attiecīgi varētu montēt uz šādiem diskiem. Un pirmais solis noteikti būtu saprast, kāda izmēra diski vispār derēs Jūsu automašīnai. Jaunu auto ražotāji nereti piedāvā iespēju variēt disku izmēru ziņā, kas ļauj automobili piemērot savai gaumes izjūtai.
 

Foto: shutterstock.com

Pareizs disku izmērs Jūsu automašīnai

Visvienkāršākais risinājums izvēloties diskus automašīnai ir sekot ražotāju norādījumiem. Auto ražotāji pārsvarā nosaka piemērotāko izmēru riepām un diskiem, kādus iespējams uzmontēt konkrētam auto. Tas garantēs, ka brauciens būs komfortabls, automašīna būs dinamiska un netiks radīta papildu slodze uz tās ritošo daļu. Neskatoties uz to, pastāv arī iespēja izvēlēties, piemēram, zemāka profila riepas, kā arī pat lielāka vai mazāka diametra diskus. Tas noder situācijās, ja rodas vēlme savu auto padarīt sportiskāku vai tieši otrādi – primārais ir braukšanas komforts. Veicot šādas modifikācijas nebūtu ieteicams to darīt pirms tam nepakonsultējoties ar speciālistu, jo nepareizi komplektēti riteņi var atstāt būtisku ietekmi uz automašīnas ritošo daļu un pat izraisīt potenciāli bīstamas situācijas.

Tehniski atbilstoši diski

Ja ir piemeklēti pareizā izmēra diski, tas nebūt nenozīmē, ka tie viennozīmīgi derēs Jūsu automašīnai. Svarīgi ir zināt arī diska centra atbilstību auto asīm. Stiprinājumi uz asīm var būt paredzēti trim vai vairāk skrūvju caurumiem, kas prasa sākotnēju auto apskati, nosakot stiprinājumu skaitu un izmērot attālumus starp skrūvēm. Piemēram, apzīmējums 5x114 nozīmē, ka asij ir 5 stiprinājumi un attālums starp to centriem ir 114mm. Balstoties uz plašajām disku izvēles iespējām, tāpat kā atšķirīgu auto ražotāju tehniskajām specifikācijām, ir iespējams izmantot speciālus adapterus, kas ļauj automašīnai uzlikt diskus ar šķietami neatbilstošu stiprinājumu skaitu.

Zinot nepieciešamos raksturlielumus, var sākt domāt par konkrēta stila disku izvēli.

Dažādi disku veidi

Kad ir skaidrība, kāda izmēra diski automašīnai būs nepieciešami – laiks meklēt piemērotu dizainu, kas būtu atbilstošs Jūsu braucamajam. Diskus var nodalīt trīs galvenajos tipos – tērauda diski, vieglmetāla diski un saliktie diski. Katram no veidiem ir savas īpašības gan dizaina, gan funkciju ziņā.

Tērauda diski ir vizuāli ne tik piesaistoši, taču salīdzinoši lēti un izturīgi. Tie potenciāla trieciena laikā deformējas, nenodarot tālākus bojājumus auto piekarei. Dizaina iespējas šiem diskiem ir ļoti ierobežotas un tie diez vai būs pirmā izvēle, ja mērķis ir uzlabot auto vizuālo tēlu.

Vieglmetāla diski, kā saprotams no nosaukuma, ir viegli, tāpat kā izturīgi. Tie var būt vai nu lieti vai kalti un bieži redzami sporta vai paaugstinātas jaudas automašīnām. Sākotnēji tie bija pieejami kā luksus aksesuārs augstas klases auto, taču mūsdienās pieejami arī standarta komplektācijās vidējās klases pilsētas automašīnām.

Saliktie diski ir komplektēti no divām vai trim atsevišķām daļām – centrālās daļas un ārējā aploka. Tie ir radīti, lai vēl vairāk samazinātu kopējo svaru, uzlabotu diska izturību un atvieglotu iespēju to vajadzības gadījumā labot.

No tā var secināt, kāds būs piemērotākais disku tips. Visticamāk, ka savai sporta automašīnai nemontēsiet vienkāršus tērauda diskus, kā arī vieglmetāla diski nebūs nepieciešami automašīnai, kas paredzēta darbam mežā. Tas pats attiecas arī uz riepu izvēli – sportiska tipa, zema profila vasaras riepas, kas paredzētas maksimālai saķerei līkumos īsti labi nederēs kopā ar smagiem tērauda diskiem. Šis nav tikai gaumes jautājums, bet arī izvēle pamatojoties uz auto veiktspēju.

Disku un riepu izvēle pēc apstākļiem

Ja rodas nepieciešamība iegādāties jaunas vasaras riepas, būtu noderīgi pārliecināties, ka tās kalpos visu paredzēto mūžu, kā arī sniegs maksimālu komfortu un saķeri ar ceļu. Ja Jūsu automašīnai ir uzmontēti smagi tērauda diski, arī riepām būtu jābūt maksimāli izturīgām, lai tās spētu izturēt slodzi bremzēšanas laikā un būtu noturīgas pret nodilumu. Ja auto ir aprīkots ar vieglmetāla diskiem, arī riepām vajadzētu būt vieglām, lai varētu izmantot pilnu automašīnas potenciālu uzņemot ātrumu un veicot asākus manevrus līkumos.

Lielākoties disku un riepu komplektēšana balstās tieši uz personīgo gaumi, taču ilgtermiņā tas sniedz arī tehniska rakstura ieguvumus. Tipiski Latvijai – komplekti tiek veidoti pamatojoties uz gadalaikiem un apstākļiem, kādiem auto tiek pakļauts.

Ziemas un vasaras komplekti

Liela daļa šoferu jau laicīgi sagatavo vairākus disku un riepu komplektus, kurus katru izmantot savā periodā. Šāda izvēle ietaupa gan laiku, gan līdzekļus, jo riteņus nomainot pašam, uz servisu būs jādodas tos tikai nobalansēt. Vēl viens praktisks ieguvums no vairākiem komplektiem – iespēja lētākos un ne tik pievilcīgos diskus izmantot vienīgi ziemas periodā, savukārt labos – vasarā. Šoferi ziemas braukšanai nereti iecienījuši tērauda diskus, jo tie, salīdzinājumā ar vieglmetāla diskiem, ir lētāki un prasa mazāku piepūli to uzturēšanā. Lai arī tērauds rūsē vairāk, arī alumīnija diski nav pasargāti no korozijas, jo pat mazi bojājumi aizsargkārtā var novest pie sāls vai ķimikāliju radītiem nopietnākiem bojājumiem. Pamatojoties uz to, daudzi savas vasaras riepas labprātāk montē tieši uz elegantiem vieglmetāla diskiem.

Kaut arī lielākā autobraucēju daļa saviem auto uzstāda identisku riepu komplektu, ir novēroti gadījumi, kuros automobilis ir aprīkots ar pavisam dažādām riepām. Raksta nākamajā sadaļā īsi tiks izklāstītas šādas situācijas un kādu ietekmi tas atstāj uz pašām riepām, tāpat kā automašīnu.
 

Foto: shutterstock.com

Atšķirīgi riepu pāri uz auto asīm

Noteikti, ka daudzi ir saskārušies ar gadījumiem, kad kāda no auto riepām tiek pārdurta un to ir jāmaina. Šādā situācijā labākais risinājums ir iegādāties identisku riepu, kurai būs tādi paši rādītāji un veiktspēja kā pārējām trim. Reizēs, kad identisku riepu nav iespējams atrast, auto īpašnieki mēdz iegādāties atšķirīgu pāri, kuru attiecīgi montē uz kādas no asīm. Piemēram, uz priekšējās ass ir uzliktas jaunas vasaras riepas ar protektoru, kurām norādīts braukšanas virziens, savukārt aizmugurē jau palietotas riepas ar asimetrisku protektora zīmējumu. Lai gan šāda komplektācija ir atļauta, tas nepavisam labi neatsauksies uz auto vadāmību un pat var apdraudēt drošību. Tas skaidrojams ar to, ka katrs riepu veids ir paredzēts atšķirīgiem braukšanas apstākļiem un to protektoru zīmējumi uz ceļa seguma reaģēs pavisam citādāk. Tas ietekmēs automašīnas vadāmību, bremzēšanas ceļa garumu un riepu nodilumu.

Šāda riepu komplektēšana var strādāt kā pagaidu risinājums, taču ilgtermiņā tas uz auto neatsauksies pozitīvi. Tas pats attiecas arī uz dažādu disku pāru izmantošanu uz katras ass – ja visas četras riepas ir identiskas, bet ir uzmontētas uz diviem dažādiem disku komplektiem. Diski var atšķirties svara ziņā, kas atstās līdzīgu ietekmi uz auto, kā dažādu riepu izmantošana. Paralēli tam, tas var atsaukties arī uz auto piekari un bremžu sistēmu, kā rezultātā iespējams nāksies šķirties no prāvas summas par remontu.

Secinot to, kā braukšanu ietekmē pareiza disku un riepu izvēle, pastāv iespējas izvēlēties sev vēlamu komplektu, kas braukšanu padarīs drošu, kā arī spēs tai likt izskatīties vizuāli baudāmai.
 

Foto: shutterstock.com

Disku un riepu izvēlē pēc gaumes un braukšanas stila

Pēc būtības, vienīgais, kas jāievēro izvēloties saderīgāko riepu un disku komplektu ir to izmērs. Ja riepa pēc izmēra ir paredzēta konkrētam diskam, tālākais ir paša auto īpašnieka ziņā.

  • Ja vienīgais, ko no auto sagaidāt ir uzlabots izskats, tad piemērotākā izvēle būtu vienkārši nomainīt esošos diskus pret skaistākiem. Ja vien neliksiet virsū smagāku komplektu, automašīnas veiktspēja paliks nemainīga.
  • Ja vēlaties uzlabot auto veiktspēju līkumos vai palielināt tās paātrinājumu, var apsvērt lielāka diametra disku iegādi. Uz tām uzmontējot vasaras riepas ar zemāku profilu būs jūtams kā izmainās automašīnas uzvedība. Ja Jūsu mašīnai var tikt izmantoti lielāka izmēra riteņi, tie uzlabos stabilitāti, paātrinājumu, un samazinās bremzēšanas ceļu. No otras puses – brauciens nebūs tik komfortabls un riepām ātrāk parādīsies nodiluma pazīmes. Tāpat, lielāka izmēra riepas visticamāk izmaksās vairāk nekā standarta izmērs.
  • Lai uzlabotu komfortu braukšanas laikā var izvēlēties mazāka diametra diskus, protams, ja to pieļauj automašīnas specifikācija. Šādā veidā uz diskiem iespējams uzmontēt augstāka profila riepas, kuras labāk tiks galā ar bedrēm un vispārīgi nelīdzenām virsmām.

Apkopojot pieejamo informāciju – izvēloties labāko disku un riepu komplektu iepriekš ir jāveic neliela izpēte. Brīdī, kad top skaidrs par vēlamo stilu, noteikti jāzina, ka noskatītie diski vai riepas atbildīs auto ražotāja tehniskajām prasībām un neradīs bojājumus braucamajam, kā arī novērsīs bīstamu situāciju iespējamību satiksmē. Ja svarīga ir arī automašīnas vadāmība un no braukšanas stila atkarīgie ekonomiskie faktori, tad noteikti ir jāpārliecinās kādi būs ieguvumi, piemēram, no lielāka vai mazāka diametra disku izvēles.

Lai sasniegtu maksimālo atdevi, ko automašīna spēj sniegt, ieteicams būtu konsultēties ar speciālistiem, kuri noteikti spēs ieteikt labāko risinājumu disku un riepu izvēlē.

Jaunas vasaras riepas un diskus vari atrast Riepas1.lv. Ieskaties un konsultējies ar speciālistiem, lai Tava automašīna būtu gatava vasaras sezonai!

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Uz augšu