Kāpēc zebru svītras mulsina mušas? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: EPA-AFI

Zinātnieki jaunā pētījumā noskaidrojuši īsto iemeslu, kāpēc zebrām ir melnbaltas svītras, proti, šāds raksts mulsina asinis sūcošos kukaiņus un neļauj tiem veikt kontrolētu nosēšanos.

Atklājums tika veikts visai neparastā eksperimentā, kura laikā zirgi tika ietērpti strīpainos kostīmos un kopā ar zebrām palaisti Somersetas ganībās.

Pirms tam zinātnieki bija novērojuši, ka insekti ap zirgiem un zebrām pulcējas vienādā daudzumā, tomēr uz zebrām nosēžas par ceturtdaļu retāk nekā uz zirgiem.

Savukārt eksperimenta beigās atklājās, ka kukaiņi retāk nolaižas arī uz strīpainajos kostīmos tērptu zirgu mugurām, izvēloties vietas, kur strīpu nav, piemēram, galvu.

Videomateriālā zinātnieki novēroja, ka mušas mulsina strīpainas virsmas, neļaujot tām kontrolēti nosēsties. Visbiežāk mušas centās nosēsties ar pārāk lielu ātrumu, rezultātā ietriecoties dzīvnieka ķermenī vai pārtraucot nosēšanos.

“Tas parāda, ka strīpas liedz insektiem kontrolēt savu nosēšanos uz dzīvnieka ķermeņa,” stāstīja pētījuma autors Tims Karo.

Savukārt Bristoles universitātes pētnieks Mārtins Hovs piebilda, ka “strīpas kaut kādā veidā samulsina mušas, kad tās pielidojušas dzīvnieka tuvumā un ar savu sliktās izšķirtspējas redzi meklē vietu, kur nosēsties.”

Pētījums, kas publicēts zinātniskajā žurnālā “PLOS ONE”, tika veikts Lielbritānijas zirgu fermā Somersetā, kur tiek audzētas arī zebras.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu