"Bez spiediena pedagogus aizmirst." LBAS priekšsēdētājs izslēdz piekāpšanos pedagogu algu jautājumā

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns.
Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības priekšsēdētājs Egils Baldzēns. Foto: Zane Bitere/LETA

Bezgalīgi esam nākuši pretim valdībai, bet pedagogu atalgojuma jautājumā piekāpšanās nav iespējama, aģentūrai LETA uzsvēra Latvijas brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) priekšsēdētājs Egils Baldzēns.

Viņš sacīja, ka tikai ar zināmu spiedienu panākti visi iepriekšējie lēmumi saistībā ar virzību pedagogu atalgojuma palielināšanā.

"Mūsu visa dzīves loģika viennozīmīgi ir pierādījusi, ka bez spiediena pedagogus aizmirst," norādīja LBAS priekšsēdētājs.

Pēc viņa paustā, papildu mēnesī apmēram 26 eiro "uz rokas" pedagogam nav tāds finansējuma apmērs, kas Latviju varētu "iedzīt kaut kādā problēmā".

Baldzēns sacīja, ka pedagogu algām nepieciešami 9,3 miljoni eiro, tomēr daļa no šī finansējuma nodokļu formā valsts budžetā atgriezīsies, kā rezultātā patiesībā nepieciešami tikai apmēram pieci miljoni eiro, kas nav tik liela summa, lai to nevarētu atrast.

"Mēs ignorējam visas Fiskālās disciplīnas līguma normas, kuras saka, ka papildus ienākumi pēc budžeta apstiprināšanas iet uz budžeta deficīta segšanu. Godīgi runājot mēs uzskatām, ka jāatrisina šis jautājums līdz budžeta apstiprināšanai, tāpēc arī pedagogu akcijas ir paredzētas," piebilda Baldzēns.

Viņš sacīja, ka arī Lietuvā jautājums saistībā ar pedagogu atalgojumu izkustējās ar streika palīdzību, turklāt šajā procesā trīs ministri pat demisionēja.

Baldzēns piebilda, ka Lietuvā pedagogs saņem vidējo algu valstī, pat nedaudz pārsniedzot to, un līdzīga situācija ir arī Igaunijā, savukārt Latvijā pedagogu atalgojums ir krietni mazāks.

Tāpat Baldzēnu satrauc, kādu signālu valdība dod sabiedrībai, ja pedagogu atalgojuma palielināšana tikusi nostiprināta Ministru kabineta dokumentos.

» Šadurskis: Cītīgi strādājot, naudu pedagogu algu celšanai 2019. gada budžetā var atrast

Baldzēns uzskata, ka valdībai ir gan laiks, gan nauda, lai pedagogu atalgojuma jautājumu atrisinātu. Šī iemesla dēļ LBAS neredz, kāpēc pedagogiem būtu jāpiekāpjas - jautājums ir risināms, ja vien ir vēlme to darīt, piebilda LBAS vadītājs.

Viņš sacīja, ka pedagogu algas ir mazas, kas būtiski apgrūtinās jaunu pedagogu piesaisti, lai veicinātu paaudžu nomaiņu. Turklāt no pedagogiem par zemu algojumu tiek prasīts ļoti daudz - jāstrādā pēc arvien augstākiem kritērijiem, jāsastrādājas ar kolēģiem un ar mūsdienīgām metodēm jāmāca skolēni.

"Mēs pa Zaparočeca cenu vēlamies nopirkt BMW," piebilda LBAS vadītājs.

Kā ziņots, ja līdz marta sākumam 2019. gada budžetā nebūs rasti līdzekļi, lai pildītu pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafiku, tad aprīlī pedagogi pulcēsies protesta akcijā, bet ja tas nelīdzēs, tad notiks streiks, aģentūrai LETA pastāstīja Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) priekšsēdētāja Inga Vanaga.

Pēc LIZDA ārkārtas padomes slēgtās daļas sēdes Vanaga norādīja, ka padomes locekļi bija vienoti pārliecībā par to, ka ir jāpastāv par savām tiesībām un normatīvajos aktos noteiktā pildīšanu, cenšoties panākt iepriekš valdībā apstiprinātā pedagogu darba samaksas paaugstināšanas grafika izpildi.

Jau vēstīts, ka pedagogu atalgojuma pieaugumu plānots risināt 2020. gada budžetā, izriet no Kariņa iepriekš sacītā žurnālistiem. Saistībā ar agrāk Saeimas pieņemtajiem lēmumiem, kas attiecas uz "vēl lielākiem algas paaugstinājumiem pedagogiem",- šis process attieksies uz 2020. gada budžetu, "kad sāksim veidot savu politiku, nevis tehniski pieņemt budžetu", skaidroja Kariņš.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu