Badastreikotājs pie Ministru kabineta - bijušais uzņēmējs, kurš "ielaidis" nodokļu parādu (24)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Republikas pilsonis Ainārs Kadišs pie Ministru Kabineta ēkas uzsācis nepārtrauktu badastreiku.
Latvijas Republikas pilsonis Ainārs Kadišs pie Ministru Kabineta ēkas uzsācis nepārtrauktu badastreiku. Foto: Ieva Leiniša/LETA

Jau otro nedēļu pie valdības nama badastreiku turpina bijušais uzņēmējs Ainārs Kadišs, kurš pamanījies "ielaist" nodokļu parādu, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

Pēc Kadiša domām, Valsts ieņēmumu dienests (VID) viņu aplaupījis, jo licis maksāt nodokli par pārdotu nekustamo īpašumu.

Pagājušā gada nogalē VID no viņa bankas konta noņēma vairāk nekā 9000 eiro. Iemesls - viņam bija jāsamaksā kapitāla pieauguma nodoklis par mantotas zemes pārdošanu.

"Nav svarīgi, ar cik un kādiem likumiem pamato to, ka cilvēkam atņem līdzekļus, kas nepieciešami eksistencei. Viņi mani atstāja bez eksistences līdzekļiem," teica Kadišs.

Tikmēr sociālajos tīklos Kadišs vēsta par ceļojumiem uz eksotiskām un tālām zemēm. Jautāts, kā viņš to var atļauties, Kadišs LTV raidījumam atbildēja, ka tie ir viņa "bijušie tauki".

Komentējot konkrēto gadījumu, VID uzsver, ka viss noticis likumīgi. Kapitāla pieauguma nodoklis Latvijā tiek piemērots jau vairākus gadus. Pirms tam cilvēki tiek vairākkārt informēti, un arī šai gadījumā tā notika.  

"Nu nav jau variantu! Ja komunikācija notiek tikai no vienas puses un otra puse izvēlas ignorēt vai "strausa politiku", cerībā, ka nekas nenotiks, tad VID neatliek nekas cits, kā virzīties tālāk ar likumā noteiktajiem soļiem," izteicās VID Nodokļu parādu piedziņas pārvaldes vadītāja Santa Garanča.

VID arī televīzijas raidījumā norādīja, ka pat piespiedu naudas piedziņas gadījumā persona netiekot atstāts bez iztikas līdzekļiem.

"Likums nosaka, uz ko nedrīkst vērst piedziņu, un, protams, ka mēs to ievērojam. Līdz ar to tāda situācija, kad kāds paliek absolūti bez līdzekļiem – gribētos teikt, ka tas nav iespējams," skaidroja Garanča.

Tik un tā Kadišs uzstāj, ka šāds nodoklis ir prettiesisks, tādēļ viņš grasās turpināt badastreiku līdz naudas atgūšanai. Vēl viņš prasa atcelt obligātā iepirkuma komponenti, nekustamā īpašuma nodokli un deputātu tiesisko imunitāti.

Protesta vietā Kadišu apmeklējuši vairāki politiķi. Viņa protests piesaistījis arī Krievijas propagandas medija "Sputnik" uzmanību, un tas varētu izskaidrot, kāpēc viņš nonācis Valsts drošības dienesta redzeslokā.

"Varam apstiprināt, ka minētā persona Valsts drošības dienestam ir zināma un savas kompetences ietvaros sekojam tās aktivitātēm. No plašākiem komentāriem šobrīd atturēsimies," LTV atbildēja dienestā.

Kadišs arī nonācis konfliktā ar likumu - viņš ir parādā alimentus par savu bērnu uzturēšanu, turklāt par bijušās sievas fizisku ietekmēšanu tiesa viņam noteikusi tuvošanās aizliegumu ģimenei.

Bijušais uzņēmējs tiesas lēmumu uzskata par nepamatotu, argumentējot, ka spriedumu pieņēmusī tiesnese Iveta Silicka nesen atcelta no amata par braukšanu dzērumā.

"Man par nelaimi bija šī neadekvātā tiesnese – dzērāja," pauda Kadišs, apgalvojot, ka sievai pāri darījis neesot.

Ceturtdien policija konfiscēja telti, kurā Kadišs mitinājās. Viņš tomēr grasās turpināt badastreiku, dienās uzturoties pretim valdības ēkai, bet naktis pārlaižot telpās, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Komentāri (24)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu