Finanšu ministrija rosina būtiski ierobežot darījumu skaitu ar skaidru naudu (4)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Ēnu ekonomikas mazināšanai Finanšu ministrija (FM) rosina būtiski samazināt darījumu skaitu ar skaidru naudu, atsevišķās jomās to izskaužot pavisam.

FM pārstāvis Aleksis Jarockis aģentūrai LETA stāstīja, ka 2018. gadā ēnu ekonomikas ierobežošanā aktīvāk iesaistījās privātā sektora partneri, piemēram, būvniecības, veselības, aizsardzības, sabiedriskās ēdināšanas un viesmīlības jomās.

"Kopīga darba rezultātā ir sniegti ierosinājumi jaunu pasākumu ieviešanai nozaru godīgas darbības veicināšanai un ēnu ekonomikas mazināšanai nozarēs un valstī kopumā. Plānots turpināt kompleksus risinājumus ēnu ekonomikas mazināšanai nozarēs, kur tā ir visvairāk izplatīta," pauda Jarockis.

Pēc FM pārstāvja teiktā, 2019. gadā plānots īstenot jaunus pasākumus skaidrās naudas aprites ierobežošanai, paplašināti ieviest prasības elektroniskās darba laika uzskaites sistēmas darbībai būvniecības nozarē, kā arī uzlabot valsts pārvaldes iestāžu sadarbību ēnu ekonomikas mazināšanas veselības aprūpes nozarē.

Tiks turpināti pasākumi uzņēmējdarbības vides sakārtošanai un ēnu ekonomikas mazināšanai sabiedriskās ēdināšanas un viesmīlības jomā, pasažieru pārvadājumu jomā, kā arī apsardzes pakalpojumu jomā.

Ņemot vērā, ka lielāki riski ēnu ekonomikā, kā arī noziedzīgi iegūtas naudas legalizācijā visbiežāk notiek ar skaidrās naudas darījumiem, FM izstrādā priekšlikumus par lielākiem ierobežojumiem.

Priekšlikumi paredz samazināt skaidras naudas lietošanas slieksni darījumiem nodokļu maksātājiem, kas veic saimniecisko darbību, kā arī fiziskām personām, kas neveic saimniecisko darbību, - no pašreizējiem 7200 eiro uz 3000 eiro. Tāpat paredzēts noteikt aizliegumu veikt skaidrā naudā darījumus nekustamā īpašuma iegādei, savukārt transportlīdzekļu iegādei plānots noteikt ierobežojošu slieksni.

FM pārstāvis neatklāja konkrētas detaļas par priekšlikumu izstrādi un to pieņemšanas gaitu, norādot, ka ar šiem jautājumiem patlaban tiek strādāts.

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu