"Brexit" bezvienošanās gadījumā Īrijā nederēs Lielbritānijā izdotās autovadītāju apliecības (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Auto ar stūri labajā pusē
Auto ar stūri labajā pusē Foto: Reuters/ScanPix

"Cietā" jeb bezvienošanās Brexit gadījumā Zaļajā Salā dzīvojošajiem autovadītājiem nebūs tiesības Īrijā vadīt transporta līdzekli ar Apvienotajā Karalistē (AK) izdotu autovadītāja apliecību, atsaucoties National Driver Licence Service (NDLS), informē portāls Baltic-ireland.ie.

Dienests iesaka šiem autovadītājiem pirms noteiktā AK izstāšanās datuma – šī gada 29. marta savu autovadītāja tiesības apliecinošo dokumentu apmainīt pret Īrijā izdotu autovadītāja apliecību.

Saskaņā ar pašreizējo kārtību AK autovadītāja apliecības turētājam, kurš dzīvo Īrijā, ir tiesības veikt šādu apmaiņu. Šādā gadījumā Īrijas izdotajā apliecībā būs iekļautas visas spēkā esošās kategorijas. Pastāv daži nelieli izņēmumi, kad tā dēvētās nacionālās kategorijas nevar iekļaut Īrijas izdotajā apliecībā. AK apliecības īpašniekiem jāsazinās ar attiecīgo dienestu Lielbritānijā, lai noskaidrotu, vai viņa apliecībā ir iekļautas šādas nacionālās kategorijas.

NDLS brīdina, ka AK izdotās autovadītāja apliecības pēc cietā Brexit apmainīt vairs nebūs iespējams.

Šādā scenārijā gan pastāv iespēja, ka Īrija un AK panāks divpusēju vienošanos par to, ka Īrija atzīs Apvienotās Karalistes autovadītāju apliecības. Neizbēgami tas prasīs daudz laika, jo tas ir saistīts ar oficiālu vienošanos un tiesību aktiem Īrijā.

Lai apmainītu autovadītāja apliecību, jebkurā NDLS centrā jāiesniedz aizpildīta forma D401, AK izdotā apliecība un jāsamaksā noteiktā maksa 55 eiro.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu