Latvijas basketbola izlase dramatiskā spēlē neiegūst ceļazīmi uz Pasaules kausu (8)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: FIBA.com

Latvijas vīriešu basketbola izlase pirmdien neieguva ceļazīmi uz šī gada Pasaules kausa finālturnīru.

Kvalifikācijas turnīra noslēdzošajā un izšķirošajā mačā Latvijas izlase izbraukumā ar rezultātu 80:74 (16:8, 20:23, 24:24, 20:19) uzvarēja Melnkalni, tomēr to nepaveica ar vajadzīgo deviņu punktu starpību, tāpēc ceļazīmi uz finālturnīru ieguva tieši melnkalnieši.

Latvijas izlases sastāvā līdera lomu uzņēmās Jānis Strēlnieks, kuram pirmdien 25 punkti un desmit rezultatīvas piespēles, bet 12 punktus pievienoja Mārtiņš Meiers. Savukārt ar 11 punktiem izcēlās Jānis Timma.

Tikmēr Melnkalnes izlasē ar 22 punktiem izcēlās naturalizētais amerikānis Deriks Nīdhems.

Viesiem no Latvijas šis mačs sākās lieliski, jo pirmajās piecās minūtēs izdevās Melnkalni noturēt uz nulles, kamēr paši panāca 10:0. Pēcāk gan melnkalniešiem izdevās beidzot iekarot grozu, tomēr tik un tā latviešu aizsardzība bija augstā līmenī, tāpēc pretiniekiem joprojām bija lielas problēmas ar punktu gūšanu. Turpinājumā Latvijas izlase tālāk par desmit punktiem tā arī neatrāvās, bet pirmo ceturtdaļu izdevās noslēgt ar astoņu punktu vadību - 16:8.

Otrā ceturkšņa ievadā Nemanja Vranješs realizēja pirmo Melnkalnes trīspunktnieku šajā spēlē, bet pēc tam ar vēl vienu trejaci mājinieki spēja deficītu samazināt vairs tikai līdz četriem punktiem (14:18), tomēr pēc tam lieliski saspēlējās Strēlnieks un Mārtiņš Meiers, kurš trieca bumbu grozā no augšas, turklāt pēc nesekmīga mājinieku uzbrukuma trejaci trāpīja Artis Ate. Līdz ar to Latvijas basketbolisti īsā laikā bija veikuši piecu punktu izrāvienu un panākuši 23:14.

Ja piektdien pret Spānijas basketbolistiem Latvijas izlasei pirmajā puslaikā ar tālmetieniem nesekmējās, pretēja situācija bija cīņā pret Melnkalni, jo pēc Ojāra Siliņa trejača rezultāts otrās ceturtdaļas vidū vēstīja 26:16, viesiem atgūstot desmit punktu vadību, bet neilgi pēc tam viņš iemeta arī pustālo metienu. Pēc Melnkalnes pieprasītā minūtes pārtraukuma Latvijas izlase vairs nebija uz viļņa, kas pretiniekiem ļāva samazināt rezultāta starpību un iegūt emocionālu pacēlumu - pirmā puslaika priekšpēdējā minūtē latviešu pārsvars bija vairs tikai četri punkti - 30:26.

Puslaika izskaņā vienības vēl apmainījās precīziem uzbrukumiem, bet pirmās 20 minūtes noslēdzās ar 36:31 par labu Latvijai.

Otro puslaiku ar sekmīgu uzbrukumu sāka Melnkalne, kas starpību samazināja vairs tikai līdz trim punktiem, tomēr tuvāk Latvijas basketbolisti konkurentiem neļāva pietuvoties - ar tālmetieniem izcēlās Jānis Timma un Strēlnieks, bet 24.minūtē Siliņš ar vēl vienu trejaci panāca jau 50:37. Tas bija viesu lielākais pārsvars šajā mačā. Iesākto Latvijas izlasei turpināt neizdevās, taču turpmākajās minūtēs tā tik un tā atradās tai pateicīgā attālumā, bet trešā ceturkšņa noslēgumā Melnkalne atkal pietuvojās.

Noslēdzošās desmit minūtes Latvija iesāka ar piecu punktu pārsvaru (60:55), bet Strēlnieka trīs precīzi soda metieni ļāva pārsvaru palielināt. Turpmākajās minūtēs komandām grūti klājās ar groza iekarošanu, taču nedaudz vairāk nekā sešas minūtes līdz pamatlaika beigām Bojans Dubļevičs ar atsitienu pret vairogu trāpīja tālmetienu un samazināja starpību līdz 60:63. Tobrīd Latvijas izlases sniegumā bija iestājies kritums, turklāt joprojām viesiem bija problēmas ar atlēkušo bumbu iegūšanu pie sava groza.

Trīsarpus minūtes līdz pamatlaika beigām Strēlnieks realizēja caurgājienu, bet neiemeta soda metienu, rezultātam tobrīd kļūstot 68:63, un sekojošajā Latvijas uzbrukumā teicamu Timmas piespēli izmantoja Meiers, palielinādams pārsvaru līdz septiņiem punktiem. Melnkalne pēc minūtes pārtraukuma spēja atgūt trīs punktus, tomēr ar diviem punktiem atbildēja lieliski spēlējošais Strēlnieks, turklāt pēc tam vēl divus punktus pievienoja Meiers, rezultātam kļūstot 74:66. Turpinājumā sekoja neveiksmīgs mājinieku uzbrukums, un Strēlnieks ar vienu precīzu "sodiņu" panāca vajadzīgo deviņu punktu pārsvaru.

Pēdējās minūtes sākumā Melnkalne guva divus punktus un panāca 68:75, turklāt Timma nopelnīja piezīmi uzbrukumā. Pēc tam svarīgā brīdī Latvijas basketbolisti atkal neizcīnīja atlēkušo bumbu pie sava groza, bet 29 sekundes pirms pamatlaika beigām Aleksa Popovičs ar precīzu tālmetienu panāca vairs tikai četru punktu deficītu. Latvijas valstsvienība metās izmisīgā uzbrukumā un pie trim soda metieniem tika Dairis Bertāns, kurš 16,2 sekundes pirms beigām iemeta visus trīs un panāca 78:71.

Līdz ar to Latvijai pēdējās 16 sekundēs bija septiņu punktu pārsvars, bet uzreiz pēc minūtes pārtraukuma Bertāns pārkāpa noteikumus, mājiniekiem trāpot vienu no diviem "sodiņiem". Tādējādi Latvijas izlases pārsvars saruka līdz sešiem punktiem. Pēc minūtes pārtraukuma neprecīzu tālmetienu izpildīja Bertāns, bet acīgākais groza apakšā bija Ate, kurs guva divus punktus un panāca 80:72. Nepilnas deviņas sekundes pirms pamatlaika beigām Timma pārkāpa noteikumus, taču šoreiz Melnkalne atbildēja ar diviem precīziem soda metieniem, bet sekojošais Latvijas uzbrukums bija neveiksmīgs.

I grupas kopvērtējumā pirmās divas vietas ieguva Spānija un Turcija, kuras 11 mačos guvušas attiecīgi deviņas un astoņas uzvaras. Trešā ar septiņiem panākumiem 12 mačos bija Melnkalne, kamēr septiņas uzvaras bija arī Latvijai. Piektajā vietā ar pieciem panākumiem sekoja Ukraina, kamēr Eiropas čempioniem slovēņiem bija trīs uzvaras.

Ceļazīmes uz finālturnīru ieguva trīs grupas labākās komandas.

Spānija un Turcija pirmdien tiekas savā starpā, kamēr Slovēnija savu skatītāju priekšā ar 85:84 (17:20, 13:21, 18:17, 28:18, 9:8) pagarinājumā pārspēja Ukrainu.

Latvijas un Melnkalnes pirmajā savstarpējā spēlē Rīgā uzvaru ar 84:75 uzvarēja pirmdienas pretinieki. Lai Latvija kvalificētos Ķīnā gaidāmajai Pasaules kausa izcīņai, tai pirmdien bija nepieciešama uzvara ar vismaz deviņu punktu starpību.

Latvijas valstsvienība pasaules čempionātos vēl ne reizi nav piedalījusies, turklāt tāda pati situācija ir arī Melnkalnei, kas līdz ar to šogad piedalīsies savā pirmajā finālturnīrā.

Šī kvalifikācijas loga pirmajā mačā Latvijas valstsvienība piektdien pārpildītā "Arēnā Rīga" ar rezultātu 62:67 zaudēja Spānijas valstsvienībai, kamēr Melnkalne viesos ar 76:74 uzvarēja Ukrainu.

Salīdzinot ar piektdienas maču pret Spāniju, Latvijas valstsvienībā cīņā ar Melnkalni bija ievērojamas izmaiņas, jo komandai varēja palīdzēt pieci ULEB Eirolīgas basketbolisti - Jānis Strēlnieks, Jānis Timma, Dairis Bertāns, Žanis Peiners un Rolands Šmits.

Podgoricā izlase ieradās 13 spēlētāju sastāvā, bet svētdien tika lemts, ka no šiem basketbolistiem spēlei netiks pieteikts Rolands Zaķis. Savukārt Latvijā palika Ingus Jakovičs, Kaspars Vecvagars, Artūrs Ausējs un savainotais Rolands Freimanis.

Tikmēr Melnkalnes izlasei bija vairāki sastāva iztrūkumi, jo saspēles vadītāja pozīcijā savainoti bija Ogņens Čarapičs un Nikola Ivanovičs, kurš ir viens no šī modeļa līderiem. Tiesa, vienībai varēja palīdzēt tās līderis Bojans Dubļevičs.

Otrā posma pirmajās spēlēs Latvija septembrī pārspēja ar 85:74 Slovēniju un ar 82:85 zaudēja Spānijai, bet novembra un decembra mijā ar 75:84 piekāpās Melnkalnei, un ar 82:77 pieveica slovēņus.

Savukārt Melnkalne vispirms ar 69:79 zaudēja Turcijai, bet pēc tam sekoja četru uzvaru sērija - 90:84 pret Ukrainu, 84:75 pret Latviju, 71:66 pret Turciju un piektdienas panākums atkal pret ukraiņiem.

Pasaules kausa finālturnīrs no 31.auguta līdz 15.septembrim notiks Ķīnā.

Latvijas izlases kandidātu sastāvs mačam ar Melnkalni:

Jānis Strēlnieks, Jānis Timma (abi - Pirejas "Olympiakos", Grieķija), Dairis Bertāns (Milānas "AX Armani Exchange Olimpia", Itālija), Žanis Peiners (Stambulas "Dariššafaka Tekfen", Turcija), Rolands Šmits (Barselonas "Lassa", Spānija), Rihards Lomažs ("Ventspils"), Jānis Blūms (Permas "Parma", Krievija), Artis Ate, Mareks Mejeris (abi - "VEF Rīga"), Ojārs Siliņš (Avelīno "Sidigas", Itālija), Mārtiņš Meiers (Krasnojarskas "Jeņisej", Krievija), Aigars Šķēle (Antibas "Sharks", Francija).

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu