Junkers un Meja panākuši progresu sarunās par "Breksita" vienošanos (1)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Londona un Brisele, cenšoties rast izeju no "Breksita" strupceļa, panākušas "labu progresu", pēc Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žana Koloda Junkera un Lielbritānijas premjerministres Terēzas Mejas tikšanās pirmdien paziņojusi Junkera pārstāve.

Junkers un Meja, kas tikās Ēģiptē notiekošā Eiropas Savienības (ES) un Arābu līgas samita kuluāros, vienojušies, ka "šis darbs pabeidzams laikā" pirms 21. martā paredzētā ES samita, pavēstīja EK prezidenta pārstāve.

Tikmēr Eiropadomes prezidents Donalds Tusks pēc tikšanās ar Meju svētdien Ēģiptē paudis viedokli, ka "Breksita" atlikšana būtu "racionāls risinājums", piebilstot, ka neatkarīgi no risinājuma ES dalībvalstis izrādīs lielāko iespējamo sapratni un labo gribu.

Tusks atklāja, ka viņš ar Meju pārrunājis "iespējamā pagarinājuma tiesisko un procesuālo kontekstu."

"Es uzskatu, ka šajā situācija, kurā atrodamies, pagarinājums būtu racionāls risinājums. Bet premjerministre joprojām uzskata, ka viņa spēs izvairīties no šī scenārija," piebilda Tusks.

"Jo mazāk laika līdz 29. martam, jo lielāka ir pagarinājuma iespējamība," atzina Tusks, piebilstot, ka tas ir "objektīvs fakts".

Meja savukārt paziņoja, ka Lielbritānijas spēkos vēl ir panākt "Breksita" vienošanos.

"Mēs vēl spējam izstāties ar vienošanos 29.martā, un uz to es koncentrēšu visu savu enerģiju," žurnālistiem pēc sarunām ar ES līderiem Ēģiptē paziņoja Meja.

"Vēl ir daudz darāmā, un mana komanda rīt būs Briselē, lai strādātu pie tiesiski saistošām garantijām, ko Lielbritānijas parlaments vēlas saistībā ar pagaidu risinājumu," sacīja Meja.

Pašreiz galvenā uzmanība Londonas un Briseles sarunās pievērsta trim uzdevumiem - izmaiņu izdarīšanai politiskajā deklarācijā, kas papildina "Breksita" vienošanos, alternatīvas kārtības izstrādei, kas aizstātu pretrunīgi vērtēto pagaidu risinājumu Īrijas un Ziemeļīrijas robežas jautājumā, un iespējamo papildus garantiju sniegšanai pagaidu risinājuma iespējamās iedarbināšanas gadījumā.

Meja sacīja, ka no ES līderu puses jutusi īstu apņēmību atrast risinājumu, kas ļaus Lielbritānijai izstāties no ES mierīgā un regulētā veidā ar vienošanos.

Uz jautājumu, vai pēc 21. marta atliks pietiekami daudz laika, lai līdz 29. martam, kad paredzēta Lielbritānijas aiziešana no ES, pabeigtu visas juridiskās procedūras, Junkera pārstāve atbildēja, ka bloka institūcijas esot "ļoti spējīgas rīkoties strauji un strauji pieņemt lēmumus, kad tas ir nepieciešams".

Tikmēr britu laikraksts "The Daily Telegraph" pirmdien ziņo, ka Meja esot sagatavojusi ārkārtas plānu, kas paredz lūgt Briseli uz diviem mēnešiem atlikt Lielbritānijas izstāšanos no ES gadījumā, ja parlaments līdz 12.martam nebūs apstiprinājis "Breksita" vienošanos.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu