Vai Ušakovu Rīgas mēra krēslā nomainīs Baiba Rozentāle? (34)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle.
Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste Baiba Rozentāle. Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgā valdošā partija "Saskaņa" šonedēļ valdes sēdē varētu izvērtēt iespējas partijas līderi Nilu Ušakovu Rīgas mēra krēslā nomainīt ar Rīgas domes Sociālo lietu komitejas priekšsēdētāju Baibu Rozentāli, vēsta laikraksts "Neatkarīgā".

Arī aģentūras LETA rīcībā esošā informācija liecina, ka partijas valdes sēdes dienas kārtībā šāds punkts esot iekļauts, taču nav izdevies noskaidrot, pēc kā iniciatīvas un ar kādu motivāciju.

Savukārt "Neatkarīgā" vēsta, ka "Saskaņā" pastāvot uzskats, ka Rozentāle ir pietiekami pieredzējusi, lai varētu tikt galā ar Ušakova atstāto mantojumu.

Pēc laikraksta ziņotā, tam, kā "Saskaņa" varētu atsaukt Ušakovu, bijuši vairāki scenāriji. Viens no tiem paredzējis, ka Rīgas mērs vienkārši atkāpjas no amata un paliek strādāt pašvaldībā, bet otrs - ka "Saskaņa" veic rokādi Eiropas Parlamenta vēlēšanu plānos un saraksta pirmo numuru, kurš pašlaik rezervēts partijas premjerministra amata kandidātam Vjačeslavam Dombrovskim, atvēl Ušakovam. "Daudz pieklusinātākā tonī, taču netiek izslēgta arī iespēja, ka Ušakovs "Saskaņu" pamet pavisam un organizācijas priekšsēdētāja amats tiek nodots Dombrovskim," raksta "Neatkarīgā".

LTV tikmēr ziņo, ka Ušakovs un nesenais viņa vietnieks Andris Ameriks (GKR) abi kandidēšot Eiropas Parlamenta vēlēšanās.

"Saskaņas" Saeimas frakcijas priekšsēdētājs un partijas valdes loceklis Jānis Urbanovičs apliecinājis, ka plānotajā valdes sēdē paredzēts apspriest situāciju Rīgas domē un izvērtēt iespējamos tās risinājuma variantus, taču sniegt izvērstāku informāciju par sēdes darba kārtību un iespējamajiem lēmumiem pirms sēdes beigām viņš nav vēlējies.

Kā atzīmē laikraksts, ar minēto soli "Saskaņa" varētu mēģināt apsteigt pašvaldību lietu ministru Juri Pūci (AP) un Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministriju (VARAM). Kuluāru sarunas vedinot domāt, ka "Saskaņas" līderi apzinās to, cik sarežģītu situāciju partijai kopumā saistībā ar Ušakovu padarījuši notikumi "Rīgas satiksmē" un Valsts kontroles konstatētie pārkāpumi pilsētas ceļu uzturēšanas sistēmā.

VARAM tikmēr turpinot izvērtēt iespēju par pārkāpumiem Rīgas pašvaldības darbībā no amata atstādināt Ušakovu vai pat visu Rīgas domi. Stājoties amatā, Pūce solīja izvērtēt sava priekšgājēja Kaspara Gerharda virzīto likumprojektu par Rīgas domes atlaišanu. Jaunais ministrs neslēpa, ka ideja par visas domes atlaišanu viņu nepārliecina, taču ļoti iespējama varētu būt paša Ušakova atstādināšana.

Ministra padomniece Agnese Vārpiņa pastāstījusi, ka ministrija ar Rīgas domi un Ušakovu veicot intensīvu saraksti, kurā tā vēlas saņemt izsmeļošus paskaidrojumus par Rīgas transporta infrastruktūras attīstībā nelietderīgi izmantotajiem 5,3 miljoniem eiro, uz kuriem norādījusi Valsts kontrole, un par to, kā, būdams SIA "Rīgas satiksme" kapitāldaļu turētājs, viņš pārvaldījis uzņēmumu. Tāpat ministriju interesē Rīgas domes un Ušakova paskaidrojumi par starptautiskās auditorkompānijas "Ernst&Young" veikto auditu, kura gala ziņojums saskaņā ar Rīgas satiksmes pagaidu valdes priekšsēdētāja Anrija Matīsa vārdiem varētu kalpot par pamatu vairāku miljonu eiro zaudējumu piedziņai no atbildīgajām amatpersonām. Ministrijai sarakste ar Rīgas domi gan nevedas, jo atbildes esot pārlieku formālas un nesniedzot pieprasīto informāciju pēc būtības, stāstījusi Vārpiņa.

"Neatkarīgās" rīcībā esošā neoficiālā informācija liecinot, ka "Attīstībai/Par!" un tās VARAM vadītājs domu par Rīgas domes atlaišanu esot atmetuši, taču mērķtiecīgi tiekot strādāts pie tā, lai lēmums par Ušakova atstādināšanu būtu juridiski perfekts un nepārsūdzams.

Komentāri (34)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu