Mājdzīvnieka locītavu veselība - kā laicīgi pamanīt slimības simptomus?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Pexels

Locītavu problēmas mājdzīvniekam var būtiski samazināt tā dzīves kvalitāti un radīt daudz nepatīkamu brīžu gan pašam mīlulim, gan tā saimniekam. Eksperti dalās ar padomiem, kā pamanīt locītavu problēmu simptomus un uzsākt ārstēšanu.

Locītavu slimību gadījumā svarīgi laicīgi noteikt problēmu, lai varētu atrast piemērotāko risinājumu, tāpēc saimniekam jāpievērš uzmanība dzīvnieka uzvedības izmaiņām.

Simptomi

"PetCity" veterinārās klīnikas veterinārārste Liene Aveniņa norāda, ka tas, ko jūt dzīvnieks locītavu slimību gadījumā, ir sāpes un diskomforts: "Parasti dzīvniekiem novēro klibumu, kas var parādīties pēkšņi vai progresēt un kļūt arvien izteiktāks."

Savukārt "PetCity" veterinārās klīnikas veterinārārsts Renārs Erdmanis-Hermanis skaidro: "Sākumā tas var izpausties kā klibums, nelielas sāpes, kā grūtības pārvietoties un piecelties no guļus stāvokļa. Smagākos gadījumos ir izteiktas sāpes, apātija, apetītes trūkums."

"Ja saimnieks novēro kaut vienu no šiem simptomiem, pirms jebkāda veida ārstēšanas vai profilakses sākšanas, būtu jāvēršas pie speciālista."

"Veterinārārsts izmeklēs dzīvnieku, mēģinās atrast klibuma iemeslu un nozīmēt nepieciešamo ārstēšanu." 

Profilakse

Abi veterinārārsti norāda - būtiski ir pievērst uzmanību dzīvnieka šķirnei un ciltsrakstiem. Konkrētai šķirnei var būt raksturīgas konkrētas slimības, kā arī dažādas veselības problēmas var būt pārmantotas.

"Ja konkrētai šķirnei ir iespējamība uz iedzimtām locītavu slimībām, tad to var laicīgi konstatēt, konsultējoties ar veterinārārstu un veicot attiecīgus izmeklējumus, piemēram, rentgenogrāfiju un datortomogrāfiju," skaidro Renārs Erdmanis-Hermanis.

"Būtiski ir pievērst uzmanību arī dzīvnieka ciltsrakstiem - vai priekštečiem ir konstatētas locītavu slimības?"

stāsta Liene Aveniņa. "Tāda slimība kā gūžu displāzija var iedzimt līdz pat 19 paaudzēm."

Vēl veterinārārsts Erdmanis-Hermanis atklāj, kā arī pats dzīvnieka saimnieks var laicīgi pamanīt un novērst mīluļa veselības problēmas: "Mājdzīvniekam regulāri jāveic svara kontrole, jāierobežo nekontrolētas kustības, laicīgi jāapgriež nagi, un augošiem dzīvniekiem jālieto papildbarību un vitamīnus, kas nepieciešami normālai locītavu un kaulu augšanai."

Dzīvniekiem tiek veikta arī fizioterapija - fizioterapija ir efektīva gan dzīvniekiem-senioriem ar hroniskām locītavu sāpēm, gan pēcoperāciju periodā. Fizioterapija saīsina atlabšanas periodu un mazina pēcoperāciju komplikāciju iespējas, kā arī ļauj dzīvniekam drošāk justies, izmantojot operēto kāju - reizēm dzīvnieks atceras, ka kāja sāpējusi un pieraduma pēc uz viņas nebalstās.

Uzturs

Veterinārijā ir visai plašs dažādu papildbarību piedāvājums, kas paredzēts tieši locītavu slimību profilaksei. "PetCity" veterinārās klīnikas veterinārārste Liene Aveniņa gan norāda - neviena no šīm barībām nav ārstējoša, bet gan uzturoša - tāda, kas paredzēta diskomforta mazināšanai.

"Visbiežāk tiek lietota papildbarība ar glikozamīnu, to kombinējot ar hondroitīnu, MSM un C vitamīnu. Suņiem, tāpat kā cilvēkiem un zirgiem, locītavu slimību gadījumā tiek veiktas hialuronskābes injekcijas locītavās - to praktizē arī "PetCity" klīnikas ārsti - Miervaldis Kļaviņš un Aigars Brinķis. Inovācija ir cilmes šūnu injicēšana locītavu somiņā, šī procedūra notiek līdzīgi, kā ievadot hialuronskābi," skaidro veterinārārsts Renārs Erdmanis-Hermanis.

"Var arī izvēlēties barot dzīvnieku ar speciālu veterināro barību, piemēram, "Hills Joint Care", kuras sastāvā ir glikozamīns - šādā gadījumā nav vajadzīgas papildus barības piedevas."

Veterinārārsti gan norāda - tikai ar pareizu diētu mājdzīvnieku izārstēt pavisam nevar.

"Pareiza diēta ir domāta profilaksei - locītavu funkciju uzturēšanai," stāsta Erdmanis-Hermanis. "Ir gadījumi, kad nepieciešama ārstēšana ar medikamentiem vai pat ķirurģiska iejaukšanās."

Sadarbībā ar "PetCity".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu