Šoziem novērota pārdroša stirnu uzvedība; iemeslus izmeklēs PVD (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Stirna; ilustratīvs foto.
Stirna; ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Pēc vairākkārt novērotas pārdrošas stirnu uzvedības Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) nolēmis izmeklēt iemeslus, vēsta LNT Ziņas.

Šoziem Latvijā novērota pārdroša stirnu uzvedība, kas savvaļas dzīvniekam ir pretdabiska rīcība.

Tā mēdz notikt, ja dzīvnieks jūtas slikti - raidījumam norāda Latvijas valsts mežzinātnes institūta "Silava" vadošais pētnieks Jānis Ozoliņš. Pēc viņa domām, vainojams varētu būt ziemas rapsis.

"Ja barības ir par daudz, vai tāda, kas nav piemērota, var sākties rūgšanas, pūšanas procesi un saindēt organismu," raidījumam pastāsta Jānis Ozoliņš.

"Mēs īsti nezinām, kādas vielas izdalās, tas nav pētīts – to nepareizo gremošanas procesu rezultātā. Varētu būt kaut kas alkoholam līdzīgs."

No pāris nomedītām stirnām PVD šogad jau paņēmis paraugus. Rezultāti tādām slimībām kā trakumsērga un hroniskā briežu novājēšanas slimība bijuši negatīvi.

PVD ņēmis vērā pētnieka Ozoliņa bažas, ka rapsis varētu ietekmēt stirnu uzvedību, un tagad tam meklēs pierādījumus laboratoriski, vēsta LNT Ziņas.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu