EP komiteja vēlas atcelt sezonālā laika maiņas 2021. gadā (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Pulkstenis Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā.
Pulkstenis Latvijas Universitātes Dabaszinātņu akadēmiskajā centrā. Foto: Ieva Lūka/LETA

Eiropas Parlamenta (EP) Transporta un tūrisma komiteja pirmdien nobalsojusi, ka sezonālā laika maiņas Eiropas Savienībā (ES) tiks atceltas 2021. gadā un dalībvalstis var pašas izvēlēties starp ziemas un vasaras laiku.

"Laika maiņas ieviešana [...] nenesa gaidītos rezultātus, piemēram, elektroenerģijas ietaupīšanu. Tā vietā saņemti nopietni brīdinājumi no ārstiem par riskiem veselībai, ko izraisījusi laika maiņa divreiz gadā," sacīja EP deputāts no Čehijas Pāvels Svoboda, runājot Eiropas Tautas partijas (EPP) frakcijas vārdā.

Pēc Eiropas Komisijas (EK) pasūtījuma veiktajā interneta aptaujā pagājušajā gadā 80% respondentu norādīja, ka atbalsta atteikšanos no laika maiņas.

EP Transporta un tūrisma komiteja norāda, ka ES dalībvalstīm vajadzētu līdz 2020. gada aprīlim informēt EK par savu izvēli.

"Mums ir skaidrs, ka subsidiaritāte te ir būtiska. Taču mēs vēlamies pārliecināties, ka iniciatīva neapdraud vienoto tirgu. Tādēļ mēs vēlamies izveidot koordinācijas mehānismu ar mērķi atrast labu risinājumu visām dalībvalstīm," skaidroja Svoboda.

Plānots, ka mehānismu veidos pa vienam pārstāvim no katras dalībvalsts un viens EK pārstāvis. Viņi kopā apspriedīs un novērtēs valstu lēmumu ietekmi uz vienoto tirgu.

"Svarīgi, lai mēs cieši sekotu līdzi dalībvalstu gala lēmumu ietekmei. Ja laika atšķirību dēļ parādīsies problēmas iekšējā tirgū, piemēram, ar grafikiem transporta sektorā vai lidojumu grafikiem aviolīnijām, mēs vēlamies pārliecināties, ka mums ir atbalsts. Ja rastos nozīmīgas problēmas, mēs vēlamies, lai EK uz 12 mēnešiem aizkavē likumdošanu, lai tiktu galā ar problēmām," sacīja Svoboda.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu