Vienīgā sieviete NHL vēsturē - Manona Reoma (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Manona Reoma
Manona Reoma Foto: Lightning Radio/twitter

Hokejs tiek dēvēts par īstu vīru spēli, taču to iecienījušas ir arī sievietes. Izrādās, ka ir arī viena sieviete, kurai ir izdevies izmēģināt savus spēkus Nacionālajā hokeja līgā (NHL) - vārtsarga pozīcijā Manona Reoma. Portāls Apollo sieviešu dienā piedāvā saviem lasītājiem īpašu stāstu par sievieti, kura darīja visu, lai piepildītu savu sapni. 

Reoma ir dzimusi 1972. gada 24.februārī Kanādā. Jau kopš bērnības viņa daudz brīvā laika pavadīja ar kaimiņu puikām, spēlējot hokeju. Neviens no kaimiņu zēniem nevēlējās doties vārtos, tādēļ Reoma bija vienīgā opcija vārtsarga pozīcijai. 

Manona jau piecu gadu vecumā saprata, ka lelles viņu neinteresē, tādēļ viņa palūdza savam tētim nopirkt hokeja nūju. Diemžēl, bet Kvebekā tajā laikā nebija sieviešu komandas, tādeļ tētim bija jādara viss, lai palīdzētu meitai kļūt par hokejistu. 

Reoma stāsta, ka savu patieso varējumu kā vārtsargs pirmo reizi izjuta, kad viņas tēva komandai bija nepieciešams vārtsargs, jo savainojumu dēļ spēlē nevarēja piedalīties ierastie vārtsargi.

"Kādu dienu manam tēvam vajadzēja vārtsargu. Es viņam ieteicu sevi, taču mamma sākotnēji par to nebija īpaši priecīga. Viņa man atļāva doties vārtos. Tajā dienā es iemīlēju sargāt vārtus," atzīst Reoma. 

Hokejistei visu dzīvi bija jācīnās par savu vietu hokejā, jo viņu neviens neatzina tikai tādēļ, ka ir sieviete. Tolaik Reoma bija vienā līmenī ar labākajiem Kvebekas puišu vārtsargiem. Pateicoties savai mērķtiecībai un tēva palīdzībai Reoma nokļuva reģionālās sieviešu līgas komandā, kur viņa demonstrēja lielisku sniegumu.

1991. gada novembrī Reoma izpelnījās uzaicinājumu uz Kvebekas galveno junioru komandu. Šajā līgā ir spēlējuši vairāki hokejisti, kuri vēlāk apliecinājuši savu meistarību NHL laukumos. Viņa kļuva par pirmo meiteni šajā līgā. 

Leģendārais NHL hokejists Fils Espozito, kurš tajā laikā bija Tampabejas "Lightning" ģenerālmenedžeris vasaras laikā bija ieradies uz junioru komandu spēli. Espozito meklēja jaunus hokejistus savai komandai. Kādā spēlē viņš ievēroja vārtsargu, un Espozito vēlējās aprunāties ar šo vārtsargu. Liels bija viņa izbrīns, kad pēc spēles pie viņa pienāca meitene. Fils Espozito uzaicināja Reomu uz Tampabejas komandas treniņnometni. 

1992. gada 23. septembrī Reoma debitēja NHL pārbaudes spēlē. Manona atminas, ka šajā spēlē bija ļoti satraukusies. 

"Pirms spēles mana sirds sitās kā traka. Taču, kad uzgāju uz laukuma, tad aizmirsu par visu un vienkārši spēlēju hokeju," stāsta Reoma. 

Reoma aizvadīja pirmo spēles trešdaļu, kuras laikā atvairīja septiņus no deviņiem pretinieku metieniem. Līdzjutēji skandēja Reomas vārdu, taču laukumā viņa vairs neatgriezās. 

Nākamajā dienā hokejiste noslēdza līgumu ar NHL klubu "Lightning". Reoma tika nosūtīta uz fārmklubu Atlantā. Kā atzina Manona, tad viņai galvenais bija tas, ka viņa varēja spēlēt hokeju līdzvērtīgi ar vīriešiem.  

Laika posmā no 1992. līdz 1997. gadam Reoma aizvadīja 24 spēles IHL un ECHL turnīros. Spēles ar viņas līdzdalību bija izpārdotas, jo visi vēlējās redzēt Reomu darbībā. 1993. gadā kanādiete atkal devās laukumā NHL pārbaudes spēlē. 

Espozito arī atzina iemeslu, kādēļ līgums ar Reomu vispār tika noslēgts.

"Klubam vajadzēja publicitāti un tas nostrādāja. Savukārt mēs viņu padarījām par miljonāri," atzina Espozito. 

Savu karjeru Reoma noslēdza 1998. gadā, kad bija bērniņa gaidībās. Savulaik kanādiete bija iekļauta arī žurnāla "The Times" desmit sporta ietekmīgāko sieviešu topā. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu