Lemberga lietas prokurors: Iztiesāšanas stadiju nepieciešams padarīt efektīvāku (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Tiesa. Ilustratīvs attēls
Tiesa. Ilustratīvs attēls Foto: Paula Čurkste/LETA

Kriminālprocesu iztiesāšanas stadiju būtu nepieciešams padarīt vēl efektīvāku, žurnālistiem sacīja smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga ("Latvijai un Ventspilij") lietas prokurors Juris Juriss.

Pēc viņa paustā, Lemberga lieta ir viens no garākajiem procesiem, ko valsts apsūdzības uzturētājiem ir nācies iziet, un viņš saskata nepieciešamību runāt par kriminālprocesu iztiesāšanas stadijas efektivizēšanu.

Juriss atzīmēja, ka likumdevējs šo desmit gadu laikā, kamēr norisināts Lemberga lieta, kopumā ir vecis vairākas izmaiņas normatīvajos aktos, lai krimināllietu izskatīšanu padarītu efektīvāku, tomēr ir Lemberga lieta un līdzīgi procesi, kurus likumdevējs var ietekmēt, paātrinot kriminālprocesa gaitu tieši iztiesāšanas stadijā.

Pēc Jurisa paustā, nenoliedzami tagad pirmstiesas periods krimināllietās ir nesalīdzināmi īsāks nekā pats iztiesāšanas process.

Nākamā tiesas sēde šajā procesā paredzēta 11 .martā plkst. 10.

Jau ziņots, ka prokuratūra šodien tiesas debatēs lūdza Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā, atklāja lietas prokurors.

» Prokuratūra Lembergam lūdz piemērot astoņu gadu ieslodzījumu un 64 500 eiro naudas sodu

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem.

Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijam Lembergam un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju, informēja Juriss.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009. gada 20. augustā. Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu