Rīgas Zooloģiskajā dārzā nogādāti divi novājināti ronēni (1)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Evija Trifanova/LETA

Dabas aizsardzības pārvaldes (DAP) inspektori no Saulkrastiem un Laučiem ceturtdien uz Rīgas Zooloģisko dārzu nogādājuši divus novājinātus ronēnus, aģentūru LETA informēja zoodārza pārstāvis Māris Lielkalns.

Viņš skaidroja, ka, lai gan ārējas brūces veterinārajā apskatē nevienam no aptuveni divas nedēļas vecajiem ronēniem netika konstatētas, tomēr to fiziskais stāvoklis ir vājš, kas liecina par ilgstošu badošanos. Šī iemesla dēļ zoodārza darbinieki nevar skaidri apgalvot, ka mazie roņi izaugs sveiki un veseli.

Šī gada salīdzinoši siltās ziemas laikā Rīgas līcī nav izveidojusies noturīga ledus kārta un pelēko roņu mammas laiž pasaulē mazuļus Igaunijas piekrastes salās vai tās ieskaujošos ledus laukos. Pūšot spēcīgam ziemeļu vējam, daži ronēni peldus vai uz nelieliem atlauztiem ledus gabaliem nonākuši Latvijas piekrastē, norādīja Lielkalns.

Viņš skaidroja, ka patlaban ir grūti prognozēt, cik ronēnu jau varētu būt Latvijas pludmalēs, taču iedzīvotāji tiek aicināti pret roņu mazuļiem izturēties atbildīgi. Pastaigu laikā gar piekrasti suņus jāved pavadās. Ja ronēns ir apaļīgs un veselīgs, tas jāatstāj mierā un jāturas no tā pa gabalu. Savukārt, ja ronēns izskatās novārdzis, nevis vienkārši aizmidzis, vai pat ievainots, jāzvana DAP pa tālruni 29198590.

DAP vecākais eksperts un ilggadējais roņu pētnieks Valdis Pilāts norādīja, ka šogad izteikti daudz ziņojumu par roņiem saņemts Vidzemes piekrastes posmā no Ainažiem līdz Rīgai, ieskaitot. Savukārt par ronēniem Rīgas līča Kurzemes daļas, no Rīgas līdz Kolkai, DAP saņemti viens līdz divi zvani.

Rīgas Zooloģiskajā dārzā teju katru gadu tiek atvesti novārguši un ievainoti roņu mazuļi no Latvijas piekrastes. Siltās ziemās pārvesto ronēnu skaits var sasniegt pat desmit līdz 15. Divu gadu desmitu laikā zoodārzā no piekrastes nonākuši ap 100 pelēko un pogaino roņu mazuļi. Ne visiem izdodas izdzīvot un izaugt lieliem, jo daudziem ir dziļas un iekaisušas brūces, kā arī ļoti vājš fiziskais stāvoklis.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu