ASV apsūdz bijušo Venecuēlas viceprezidentu (2)

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Venecuēlas viceprezidents Tareku El Aisami.
Venecuēlas viceprezidents Tareku El Aisami. Foto: AP/Scanpix

ASV piektdien, 8. martā, apsūdzēja Venecuēlas rūpniecības ministru un bijušo viceprezidentu Tareku El Aisami starptautisko narkotiku kontrabandistu atbalstīšanā un Venecuēlai noteikto ASV sankciju pārkāpumos.

Tas tika izdarīts divus gadus pēc tam, kad Vašingtona nosauca El Aisami par narkotiku magnātu, jo viņš piesedzis narkotiku kontrabandistus.

El Aisami, kurš ir Venecuēlas prezidenta Nikolasa Maduro tuvs sabiedrotais, un uzņēmējs Samarks Lopess Beljo tika aizmuguriski apsūdzēti Ņujorkā par ASV Finanšu ministrijas sankciju pārkāpšanu, ar privātām lidmašīnām dodoties uz sanāksmēm visā pasaulē, un par ASV Ārvalstu narkotiku magnātu noteikšanas likuma pārkāpšanu.

Apsūdzības izvirzītas laikā, kad ASV pastiprina spiedienu uz Maduro valdību, kuru Vašingtona ir nosaukusi par neleģitīmu.

"El Aisami un Lopess Beljo izmantojuši privātas lidmašīnas, lai sarīkotu privātas tikšanās visā pasaulē, tostarp Turcijā un Krievijā," paziņoja ASV Imigrācijas un muitas dienesta īpašais aģents Anhels Melendess.

Apsūdzības par darbībām sankciju pārkāpšanā, kas veiktas no 2017.gada līdz pagājušajai nedēļai, tika izvirzītas El Aisami un Lopesam Beljo, kā arī trim vīriešiem ASV Floridas štatā un vienam vīrietim no Panamas.

Apsūdzībā teikts, ka viņi pārkāpuši sankcijas, izmantojot ASV kompānijas, lai organizētu un apmaksātu lidojumus starp Venecuēlu, Turciju un Krieviju.

El Aisami un Lopess Beljo 2017.gada februārī tika noteikti par narkotiku kontrabandas līdzdalībniekiem saskaņā ar ASV Ārvalstu narkotiku magnātu noteikšanas likumu. Viņiem piektdien tika izvirzītas apsūdzības šī likuma pārkāpšanā.

"Gan El Aisami, gan Lopesam Beljo būs jāpadomā, vai atstāt Venecuēlu, jo viņi tiek meklēti, lai stātos tiesas priekšā šeit, Ņujorkā," sacīja Melendess.

44 gadus vecais El Aisami ir bijis iekšlietu ministrs, kā arī ieņēmis viceprezidenta amatu no 2017. gada janvāra līdz 2018. gada jūnijam, kad tika iecelts par rūpniecības ministru.

Viņš kā iekšlietu ministrs esot maksājis, lai palīdzētu aizsargāt Venecuēlas narkobarona Valida Makleda Garsijas sūtījumus, un palīdzējis tos koordinēt ar Meksikas narkotiku karteli "Los Zetas". Lopess Beljo toreiz bijis El Aisami palīgs un atmazgājis narkotiku tirdzniecības ienākumus.

Ja El Aisami un Lopess Beljo tiks atzīti par vainīgiem visās apsūdzībās saistībā ar narkotiku kontrabandu, viņiem ASV var tikt piespriests cietumsods līdz 150 gadiem.

Vašingtona mēģina panākt, lai Maduro tiktu nomainīts ar Venecuēlas opozīcijas līderi Huanu Gvaido, kuru ASV atzīst par prezidenta pienākumu izpildītāju.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu