Vairākās Latvijas pašvaldībās meklē ģimenes ārstus (2)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Stetoskops un asins spiediena mērītājs.
Stetoskops un asins spiediena mērītājs. Foto: Stringer / Reuters / Scanpix

Vairākās Latvijas pašvaldībās meklē ģimenes ārstus, liecina Nacionālā veselības dienesta (NVD) dati.

Pašvaldībās patlaban ir brīvas 17 ģimenes ārstu vietas, un visvairāk jeb trīs vietas ir Liepājas pilsētā. Pa divām brīvām vietām ir Saldus, Kuldīgas un Tukuma novados, tikmēr pa vienai brīvai vietai ir vēl septiņās Latvijas pilsētās - Līgatnē, Staicelē, Gulbenē, Valmierā, Madonā, Alūksnē un Jēkabpilī, kā arī Skrundas novadā.

Saskaņā ar Veselības ministrijas (VM) datiem patlaban Latvijā valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumu sniedz 1287 ģimenes ārsti.

Kā aģentūrai LETA norādīja ministrijas pārstāve Anna Strapcāne, lai motivētu ģimenes ārstus sniegt valsts apmaksātus pakalpojumus, ģimenes ārstiem pēdējos gados ir palielināta gan atalgojuma daļa, gan kapitācijas nauda, kas tiek praksei maksāta atbilstoši tajā reģistrēto pacientu skaitam.

Tāpat, pēc Strapcānes teiktā, no pagājušā gada maija sākta Eiropas Savienības struktūrfondu līdzfinansēta programma, kas paredz finansiāli atbalstīt tās ārstniecības personas, tostarp ģimenes ārstus, kuri dosies darbā uz reģioniem.

Strapcāne informēja, ka, apņemoties sniegt valsts apmaksātus veselības aprūpes pakalpojumus vairākus gadus, ārstniecības personas varēs saņemt dažāda veida kompensācijas, piemēram, vienreizēju pārcelšanās kompensāciju par darbu reģionos un terminētu ikmēneša uzturēšanās izmaksu kompensāciju uz laiku līdz 24 mēnešiem.

Tāpat paredzēta atsevišķa kompensācija par specifisku zināšanu, pieredzes un informācijas nodošanu tiem ģimenes ārstiem, kuri vēlas atstāt savu praksi jaunajam speciālistam. Šī kompensācija paredzēta abiem ārstiem - gan ģimenes ārstam, kas nodod praksi, gan ģimenes ārstam, kas šo praksi pārņem un turpinās darbu. Kopumā līdz 2023. gadam plānots šādā veidā atbalstīt 100 ģimenes ārstu prakses.

Runājot par jauno speciālistu apmācību, Strapcāne uzsvēra, ka pēdējos gados būtiski palielināts valsts apmaksāto rezidentūras vietu skaits tieši ģimenes ārstu specialitātē.

2018./2019.mācību gadā tās bija 45 valsts apmaksātas rezidentūras vietas. Papildus viņa minēja, ka ārstiem, kuri rezidentūras apmācību apgūst ārpus Rīgas ir par 30% lielāks atalgojums. Tāpat personām, kurām ir noslēgts līgums ar pašvaldību vai ārstniecības iestādi reģionos, ir priekšrocība pretendēt uz valsts apmaksātas rezidentūras vietu. Šo pasākumu mērķis esot veicināt jauno speciālistu došanos darbā uz reģioniem.

VM ieskatā ir jāturpina iesāktā plānveidīga ārstniecības personu darba samaksas palielināšana arī nākamajos gados, tādējādi motivējot ārstus, māsas, ārstu palīgus un citus medicīnas speciālistus strādāt profesijā un sniegt valsts apmaksāto veselības aprūpi. Tāpat arī jāturpina kopējā veselības aprūpes nozares attīstība - pakalpojumu pieejamības uzlabošana, labākas diagnostikas un ārstēšanas pieejamība -, lai celtu nozares prestižu un jaunieši izvēlētos savu dzīvi saistīt ar medicīnu.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu