Kāpēc kaķi pirms uzbrukuma kustina savu pakaļpusi?

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Unsplash

Visi kaķu īpašnieki apstiprinās, ka viņu mīluļi īsi pirms uzbrukuma, piemēram, tavai kājai, kas izbāzta no segas apakšas, mēdz komiski kustināt savu pakaļpusi. Kāpēc viņi tā dara?

Lai arī nav veikts neviens formāls pētījums par šādu kaķu uzvedības niansi, tomēr kāds zinātnieks, kurš pēta dzīvnieku pārvietošanos, ir nonācis pie dažām idejām, kāpēc kaķi pirms lēciena veic šādas kustības.

"Īsā atbilde ir tāda, ka zinātnieki pakaļpuses kustināšanas jēgu nav noskaidrojuši, jo nav veikts neviens pētījums, kas būtu veltīts šai tēmai," izdevumam "Live Science" komentēja evolucionārās biomehānikas eksperts Džons Hatčinsons.

Tomēr, iespējams, pakaļpuses kustināšana pirms uzbrukuma dabā ļauj kaķa pakaļkājām labāk iegrimt zemē un rezultātā labāk atsperties lēcienam.

"Šādai kustībai varētu būt arī maņu loma, proti, kaķis tādā veidā sakoncentrē skatienu uz mērķi un sagatavo muskuļus sekojošajam lēcienam," piebilda Hatčinsons.

Ļoti iespējams, ka šai kustībai ir tāda kā iesildīšanās loma pirms fiziskas darbības.

"Kaķis tādā veidā, iespējams, izstaipa savus muskuļus un labāk sagatavojas lēcienam."

"Tomēr mēs nevaram izslēgt, ka kaķis to, iespējams, dara medību sajūsmas vai jautrības dēļ," teica Hatčinsons.

Pat mežonīgie lauvas, tīģeri vai jaguāri pirms uzbrukuma upurim izdara šo kustību.

Nākotnē būtu jāveic eksperimenti, lai beidzot noskaidrotu īsto un vienīgo iemeslu, kāpēc kaķi tā uzvedas.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu