"Jebkuram "bomzim" var uzprasīt nopirkt alkoholu!" Pētījumi atklāj skarbus datus par Latvijas jauniešu atkarībām (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Jaunieši Vērmanes dārzā. Ilustratīvs attēls.
Jaunieši Vērmanes dārzā. Ilustratīvs attēls. Foto: Edijs Pālens/LETA

Smēķēšana un alkohola lietošana ir kaitīgākie Latvijas jauniešu ieradumi. Par to liecina pētījumi gan jauniešu, gan pieaugušo vidū, vēsta "LNT Ziņas".

Skolas brīvlaiku jaunieši pavada, kā prot – cits pie datora, cits laukos, vēl daļa meklē aktīvās atpūtas iespējas sporta centros.

"LNT Ziņu" sastaptie bērni un pusaudži pārliecinoši stāsta, ka ir sportiski, tāpēc ar kaitīgiem ieradumiem neaizraujas, taču atzīst, ka pazīst jauniešus, kuri ikdienā smēķē un lieto alkoholu.

"Visi tā dara, un viņi arī domā, ka ir "kruti", ja tā dara," uzskata skolēns Hugo.

"Man liekas, meitenes vairāk dzer alkoholu. Pie alkohola tagad tikt ir ļoti viegli - vienkārši Centrāltirgū jebkuram “bomzim” var uzprasīt nopirkt un viss. Un “bomzis" ņem kādu procentu kā naudas peļņu, un reāli tā ir," stāsta 9. klases skolēns Vadims.

Jaunieši uzsver, ka gan alkohola lietošana, gan smēķēšana nereti joprojām tiek uzskatīta par stilīgu un apkārtējos iedvešot respekta sajūtu.

Pēdējo gadu pētījumu dati ir skarbi - 68% skolēnu vecumā no 13 līdz 15 gadiem ir pamēģinājuši tabakas izstrādājumus.

23% pusaudžu tos lieto regulāri ikdienā. Puse smēķētāju dienā izsmēķē 1-14 cigaretes.

Sabiedrības veselības speciālisti turklāt norāda, ka jaunieši ņem vērā arī mūsdienu smēķēšanas tendences.

"Katrs trešais 15-25 gadus vecais jaunietis vai jaunais cilvēks ir pamēģinājis e-cigareti, un šie skaitļi rāda daudz. Savukārt par alkoholu atšķirības ir dažādās vecuma grupās, un skaitļi rāda, ka piecpadsmitgadīgie zēni - katrs desmitais no viņiem - ir lietojis vai lieto alkoholu reizi nedēļā," norāda sabiedrības veselības speciāliste Aija Bukova - Žideļūna.

Turklāt ceturtā daļa meiteņu un ap 30% piecpadsmitgadīgo puišu ir bijuši piedzērušies 2-3 reizes.

Pētījumi arī rāda, ka jaunieši vēlas atmest savus kaitīgos ieradumus, piemēram, 61% skolēnu atzīst, ka vēlas pārtraukt smēķēt, tomēr gada laikā to izdodas īstenot tikai 1%.

Tāpēc šogad Latvijas skolās un interneta vidē tiks īstenota informatīva kampaņa "Spēks pateikt NĒ!", kur dažādu jomu speciālisti skaidros atkarības riskus un dos padomus, kā ar šīs problēmas pārvarēt.

Pētījumi parāda, ka arī pasīvā smēķēšana ir ļoti kaitīga, un katru gadu no tās pasaulē mirst ap 300 000 cilvēku, bet trešdaļa no tiem ir bērni.

Tāpēc veselības jomas speciālisti labāk iesaka pavadīt laiku fiziskās aktivitātēs, svaigā gaisā un sportojot.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu