16 gadus veca vides aktīviste no Zviedrijas nominēta Nobela Miera prēmijai (1)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Grēta Tunberga
Grēta Tunberga Foto: Reuters/ScanPix

Grēta Tunberga ir 16 gadus veca vides aktīviste no Zviedrijas - meitene aktīvi rīko dažādas jauniešu kampaņas un protesta akcijas, lai vērstu uzmanību uz klimata pārmaiņām. Pateicoties tam, jauniete nominēta Nobela Miera prēmijai, vēsta laikraksts "Times".

Meiteni prēmijai nominējuši trīs Zviedrijas likumdevēji, jo viņa kļuvusi par vienu no ietekmīgākājām un pamanāmākajām vides aktīvistēm pasaulē.

Portāls "Times" arī jauno meiteni nominēja arī kā vienu no top pusaudžu influenceriem 2018. gadā.

Grēta ir iedvesmojusi simtiem tūkstošus jauniešu visā pasaulē iziet ielās un protestēt, lai pievērstu valstu vadītāju un citu līderu uzmanību klimata pārmaiņām.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Greta Thunberg (@gretathunberg) on

Kā pati Grēta izteicās kāda no protestiem: "Mums, bērniem, nevajadzētu to darīt. Es ceru, ka pieaugušie uzņemsies atbildību un rūpēsies ar šīm problēmām mūsu vietā."

Tunberga ir arī uzstājusies ar runām Pasaules Ekonomikas forumā Davosā un ANO klimata konference pagājušajā gadā Polijā.

16 gadus vecā Tunberga kopš pagājušā gada augusta katru nedēļu protestē pie Zviedrijas parlamenta ēkas Stokholmā - viņa ne tikai dažādās konferencēs uzrunā valstu līderus, bet arī rīko piketus.

Arī šo piektdien, 15. martā, tā vietā, lai dotos uz skolu, tūkstošiem jauniešu no visas pasaules, kuri atbalsta vienu no Grētas organizētajām kustībām "#FridaysForFuture", izies ielās, lai parādītu, cik liela nozīme ir klimatam un negatīvajām pārmaiņām, kuras tas pašreiz piedzīvo.

Savā "Twitter" kontā Grēta paziņojusi, ka šajā kustībā piektdien iesaistīsies jaunieši no 98 valstīm, arī no Latvijas. "Facebook" jau vairāk nekā 1,4 tūkstoši jaunieši no visas Latvijas ir izrādījuši interesi par piedalīšanos protestā.

Grēta aktīvi interesējas par klimata pārmaiņām jau no astoņu gadu vecuma - kopš tā laika viņas zināšanas un uztraukums par šo tēmu tikai pieaug.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu