Aicina iedzīvotājus fotografēt un ziņot par odiem pagrabos (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ods uz rokas. Ilustratīvs attēls.
Ods uz rokas. Ilustratīvs attēls. Foto: Ieva Čīka/LETA

Entomologi Latvijā aicina cilvēkus fotografēt odus. Pētniekiem interesē tieši malārijas odi, taču zinot, ka iedzīvotāji odu sugas neatšķir, viņus aicina fotografēt visus odus, kas vien gadās objektīva redzeslokā, vēsta raidījums "900 sekundes".

Entomologs Voldemārs Spuņģis pēc iespējas apmeklē pagrabus, kur viņš meklē odus - kukaiņus, kas veiksmīgas izdevības gadījumos sūc cilvēku un ne tikai cilvēku asinis, bet galvenais tas, ka odi pārnēsā slimības.

"Līdz šim konstatēts, ka apmēram pusē no pagrabiem ir malārijas ods," atzīst Spuņģis.

Latvijas iedzīvotājiem satraukumam neesot pamata, jo malārijas odi ir tikai pārnēsātāji.

Mālāriju odi var iegūt tikai no malārijas slimnieka, kuri Latvijā neesot. Tātad pat tas, ka Latvijā ir mālārijas odi, tie jebkurā gadījumā ir nekaitīgi. Taču tik un tā, pētnieki tos vēlas noķert un izzināt.

"Galvenais mērķis ir uzzināt, vai pie mums nav svešās sugas neienāk, vai mēs varam būt droši. Un gadījumā ja mēs konstatējam, tad mums jāzina, kā ar viņiem cīnīties, lai viņus iznīcinātu, šajā gadījumā tiešām iznīcinātu," skaidro entomologs.

Mitri un salīdzinoši silti un tumši pagrabi odiem ir vispiemērotākie.

Tajos vislabāk iespējams novērot kādas odu sugas dzīvo un veiksmīgi vairojas Latvijā.

"Ziemā odi sēž vēsumā, ir mazkustīgi, un viņus var viegli fotografēt," – Spuņģis aicina iedzīvotājus atsaukties un nofotografēt odus, kas mitinās Latvijas pagrabos.

Pētnieks aicina fotogrāfijas veidot ar iespējami augstu izšķirtspēju.

Ir ļoti daudz pazīmju, kas atšķir vienu sugu no otras. Taču pazīmes ir redzamas tikai labas izšķirtspējas fotogrāfijās.  Latvijā sugām bagātākā ir meža dzēlējodu ģints, pie kuras pieder tie odi, kas visbiežāk uzbrūk cilvēkam.

Meža dzēlējodi galvenokārt barojas ar sīko zīdītāju un putnu asinīm. Cilvēka asinis sūc arī parastā jeb pagraba oda mātītes.

Šo sugu var bieži novērot arī pilsētā, mitinoties mitros pagrabos.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu