Ieskatoties pa logu, viņš redzēja "līķu kaudzes". Izdzīvojušo stāsti par Jaunzēlandes teroraktiem

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.

Piektdien Jaunzēlandē uzbrukumos divām mošejām tika nogalināti 49 cilvēki. Piektdienas lūgšanu laikā abās mošejās atradās vairāki simti cilvēku. Izdzīvojušie medijos dalījušies ar šaušalīgiem stāstiem par piedzīvoto - no sašautiem bērniem līdz panikai, nevarot sazināties ar tuvajiem cilvēkiem.

Kāds aculiecinieks, kurš vēlējās palikt anonīms, raidorganizācijai CNN stāstīja, ka esot redzējis, kā uzbrucējs iešauj mugurā trīs līdz četrus gadus vecai meitenītei.

"Es braucu garām [mošejai]. Redzēju, ka uz zemes guļ cilvēki, tāpēc apstājos. Kad izkāpu no mašīnas, sadzirdēju šāvienus," atceras aculiecinieks. "Centos viņiem palīdzēt, bet viens vīrietis izskatījās miris."

Netālu bija vīrietis, kura mazajai meitai tika iešauts mugurā. "Viņš kliedza, lai viņu ved uz slimnīcu. Taču ātrā palīdzība nevarēja atbraukt, kamēr situācija bija nedroša, tāpēc ielaidu viņu, viņa meitu un citu vīrieti ar sašautu kāju savā mašīnā un aizvedu viņus uz slimnīcu," teica aculiecinieks.

39 gadus vecais Rahimi Ahmads uz piektdienas lūgšanu "Masjid al Noor" mošejā devās kopā ar 11 gadus veco dēlu. Kad sākās uzbrukums, puika mošejas ārpusē spēlējās. Kāds mošejas apmeklētājs pagrāba puiku un nogādāja viņu drošībā tuvējā mājā, bet nav zināms, kas notika ar Ahmadu, ziņo "The New Zealand Herald".

Vīrieša sieva Azila saka, ka ļoti gaidot no vīra kādu ziņu.

Savukārt 54 gadus vecais Nūrs Hamza medijiem aprakstīja, kā pēc pirmajiem šāvieniem kopā ar citiem cilvēkiem meties bēgt no "Masjid al Noor" mošejas Kraistčērčā. Tikuši laukā, cilvēki paslēpās aiz automašīnām, kas bija novietotas pie mošejas.

Hamza lēš, ka šaušana ilga apmēram 15 minūtes. Pēc tam ēkā iegāja bruņoti policisti.

Hamza pie mošejas ieejas redzēja vairāku cilvēku līķus. No ārpuses ieskatoties pa logu, viņš redzējis "līķu kaudzes".

"Es nespēju iedomāties, kā kaut kas tāds var notikt. Es to vēl neesmu pilnībā aptvēris," sacīja Hamza, kurš 90. gadu beigās pārcēlās uz Jaunzēlandi no Malaizijas.

"Es domāju, ka tuvāko pāris dienu laikā piedzīvošu šoku. Ceru, ka būšu pietiekami stiprs. Mums nāksies apglabāt daudzus cilvēkus."

Otrā mošejā Linvudā apšaudes laikā atradās apmēram 400 cilvēku, vēsta laikraksts "The New Zealand Herald". "Es neredzēju šāvēju, jo biju blakus telpā, bet pēkšņi mēs izdzirdējām šāvienus un cilvēki sāka bēgt," stāsta Mohans Ibrahims. "Daudzi cilvēki ir nogalināti vai ievainoti. Es ceļa vidū redzu mirušu meiteni. Es baidos par saviem draugiem. Daži joprojām atrodas ēkā, un es viņus nevar sazvanīt."

"Šķita, ka Jaunzēlande ir drošākā vieta pasaulē. Tas ir ļoti negaidīti," saka Ibrahims.

19 gadus vecā Sofija Nīrsa laikrakstam pastāstīja, ka viņai panikā esot piezvanījis draugs, kuram uzbrucējs bija iešāvis kājā. Viņa nezina, vai draugs ir dzīvs vai miris. "Viņš izbeidza zvanu, un pēc tam es vairs nevarēju ar viņu sazināties," stāsta jauniete.

"Nekad iepriekš nebiju dzirdējusi viņu raudam. Viņš kliedza, ka daudzi cilvēki ir miruši, un tad zvans pārtrūka," viņa norāda.

Netālu no "Masjid al Noor" mošejas dzīvojošs vīrietis medijiem pastāstīja, ka pie viņa mājas uzradies musulmaņu vīrietis, kuram uzbrucējs bija iešāvis kājā. "Mēs izsaucām ātro palīdzību un policiju," stāsta jaunais vīrietis, kurš ievainotajam palīdzēja kopā ar trim saviem dzīvokļa biedriem. "Tas ir cilvēka dabā - palīdzēt šādā situācijā."

"Viņš teica, ka neredzēja šāvēju, bet dzirdēja apkārt lidojošās lodes. Viena pašāvās garām viņa sānam. Ja būtu trāpījusi, ievainojumi būtu daudz smagāki," stāsta Kraistčērčas iedzīvotājs. Slimnīcā tika konstatēts, ka lode vīrieša kājā atradās septiņu centimetru dziļumā.

Kā ziņots, piektdien apšaudēs divās mošejās lūgšanu laikā nogalināti 49 cilvēki, bet vēl vairāki desmiti ievainoti.

Aizturēti trīs vīrieši un viena sieviete.

Video: Apšaude Jaunzēlandē: policija arestē aizdomās turamos

Apšaudi sarīkoja 28 gadus vecs labējais terorists, kurš ir Austrālijas pilsonis.

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu