Brandavs Kaltenē būvē privātmāju kāpu zonā - 100 metru attālumā no jūras (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Aleksandrs Brandavs
Aleksandrs Brandavs Foto: Ieva Čīka/LETA

Rojas novada Kaltenē nepilnu 100 metru attālumā no jūras krasta aizdomās par korupciju turētais Aleksandrs Brandavs būvē lepnu privātmāju. Pusotra hektāra lielo īpašumu Brandavs iegādājies par 30 000 eiro, vēsta TV3 raidījums Bez Tabu. 

Ap jaunbūvi, kurai pavisam nesen svinēti spāru svētki, uzsliets pagaidu žogs. Celtnieki būvobjektā nav sastopami. Brandava īpašums "Zvejas" atrodas starp lielceļu un jūru, tomēr no ceļa nav iespējams pamanīt iespaidīgo būvi jūras krastā, to aizsedz gan kāpa, gan priedes.

Aizdomās par korupciju turētais Aleksandrs Brandavs pusotra hektāra lielo īpašumu iegādājās 2014. martā no kādas Ingrīdas kundzes par 30 000 eiro. Celtniecības darbi uzsākti tikai pagājušā gada otrā pusē.

Žurnālistu aprēķini liecina, ka no jūras krasta līdz Brandava ēkai ir nepilni 100 metri. Aizsargjoslu likuma 67. pantā noteikts, ka ciematu teritorijās kāpu aizsargjoslu platums ir 150 metri sauszemes virzienā, skaitot no vietas, kur sākas dabiskā sauszemes veģetācija. Turpretī ārpus apdzīvotām vietām joslas platums ir 300 metri. Brandava īpašums atrodas ciemata teritorijā.

Pusotra hektāra lielā piekrastes teritorija lielākoties atrodas kāpu aizsargjoslā. Arī privātmājai izraudzītā vieta ietilpst aizsargājamā teritorijā. Pa otrā stāva logiem Brandavam pavērsies gleznains skats uz jūru.

Rojas novada amatpersonas aizdomās par korupciju esošai personai devuši zaļo gaismu mājas celtniecībai. Rojas novada būvvaldes Agris Jansons vadītājs apgalvo, ka Brandava zemesgabalā konstatēta iepriekšēja apbūve, kas ļaujot ēku būvēt zemesgabalā.

"Es atvainojos. Likuma kārtībā viss ir izdarīts. Ir iedota atļauja. Skaidri parādīta vieta, kur var būvēt. Pārējā teritorijā nevar. Projekts izstrādāts attiecīgā vietā. Lai neskartu pamatus, kur ēka bijusi, atļāva ēku celt tuvāk pie ceļa," norāda Rojas novada būvvaldes vadītājs Agris Jansons.

Rojas novada teritorijas plānojumā pat veikta īpaša atzīme, ka Brandava īpašumā atļauta būvniecība: "Maksimālais apbūves laukums ir 300 m², maksimālā iežogotā platība – 1500 m², pieļaujamais stāvu skaits – 1, zemes vienību nav atļauts sadalīt."

Pēc raidījuma rīcībā esošās informācijas, Brandava celtā jaunbūve ar grūtībām uzskatāma par vienstāva ēku, taču izrādās, ka bijušais "Rīgas satiksmes" darbinieks Brandavs spējis noteikumus apiet un divstāvīgu ēku uzdot par vienstāvīgu.

Vides aizsardzības un reģionālo lietu ministrijā norāda, ka pašvaldībai pieprasīs paskaidrojumus. Tikmēr Valsts vides dienestam būtisku iebildumu par ēkas būvniecību kāpu aizsargjoslā šajā gadījumā neesot.

Brandava 2017. gada amatpersonas deklarācijā norādīts, ka viņam pieder māja un zeme Rīgā, kā arī divi zemes gabali Rojas novadā. Bankās viņam uzkrāti 830 377 eiro, bet aizdevumos viņš izsniedzis 1,36 miljonus eiro. Lielākās atlīdzības Brandavs saņem no uzņēmuma "Rīgas karte" – 147 740 eiro gadā, kamēr "Rīgas satiksmē" viņam alga bijusi 31 400 eiro.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu