Par meža dzīvnieku tuvošanos uz ceļa brīdinās sensori (4)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ekrānšāviņš no Facebook

Lai novērstu avārijas ar dzīvniekiem, uzņēmums "Latvijas Valsts ceļi" šogad izmēģinās jaunu risinājumu, kā satiksmi padarīt drošāku, vēsta Latvijas Televīzija. 

Paredzēts dzīvniekus novirzīt uz konkrētām ceļu šķērsošanas vietām, kur par dzīvnieku tuvošanos autovadītājus brīdinās elektroniskas ceļa zīmes. Šogad varētu ierīkot divas šādas vietas.

Auto sadursmes ar dzīvniekiem uz ceļa notiek arvien biežāk. Valsts policija pagājušajā gadā fiksējusi 620 šādas avārijas, kas ir par 7% vairāk nekā gadu iepriekš. 

Pieaug arī cietušo skaits. Pērn avārijā notriecot alni, divi cilvēki gāja bojā. Policijas statistika gan uzrāda tikai aisberga redzamo daļu. Apdrošinātāju atlīdzības pēc sadursmēm ar dzīvniekiem vidēji gadā izmaksā pat piecas reizes vairāk gadījumos. Visbiežāk uz ceļa izskrien aļņi un stirnas. 

"Pirmais bīstamākais periods tagad būs aprīļa beigas, maijs, kad jaunā paaudze nāks - iepriekšējā gada īpatņi uzsāk patstāvīgu dzīvi, pārvietojoties lielākās teritorijās," stāsta Valsts vides dienesta Medību daļas vadītājs Valters Lūsis. 

Negadījumu sakits ar katru gadu palielinās tāpēc, ka pieaug dzīvnieku skaits, kā arī satiksme kļūst intensīvāka. Lai negadījumu skaitu samazinātu, "Latvijas Valsts ceļi" meklēs kritiskos punktus, kuros uzstādīt sētas, kā arī ierīkot dzīvnieku pārejas. 

Pilotprojektam piešķirti 170 000 eiro. 

"Latvijas Valsts ceļu" pārstāvis Māris Zaļaiskailns norāda, ka gar ceļu malām būs jāuzstāda vairāku simtu metru gari žogi, pārejas vietas un detektori, kas signalizētu par meža dzīvnieku tuvošanos. 

Komentāri (4)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu