Par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu 625 tūkstošu eiro apmērā aizturētas piecas personas (3)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Ieva Lūka/LETA

Valsts policija (VP) ir aizturējusi piecas personas, kuras tiek turētas aizdomās par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizēšanu vairāk nekā 627 000 eiro apmērā, pavēstīja VP pārstāve Elīna Sprudzāne.

Četrām no iesaistītajām personām piemērots drošības līdzeklis - apcietinājums.

Sprudzāne norādīja, ka 2018. gada decembrī VP Rīgas reģiona pārvaldes Kriminālpolicijas pārvaldes 3. biroja 1. nodaļā tika uzsākts kriminālprocess pēc Krimināllikuma 193. panta otrās daļas un 193.1 panta otrās daļas, proti, par iespējamu sveša maksāšanas līdzekļa nelikumīgu izmantošanu, kā arī par tādu datu izmantošanu, kas dod iespēju nelikumīgi izmantot maksāšanas līdzekli.

2019. gada janvārī minētais kriminālprocess tika papildus kvalificēts pēc Krimināllikuma 195. panta trešās daļas - par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu vai citas mantas legalizēšanu, ja tas izdarīts lielā apmērā un ja to izdarījusi organizēta grupa.

Pirmstiesas izmeklēšanas laikā tika noskaidrots, ka bijušais viena uzņēmuma darbinieks organizējis fiktīvu darījuma shēmu, sadarbojoties ar citām iesaistītajām personām - 18 uzņēmumu, kas reģistrēti arī Lietuvā, Igaunijā un Polijā, esošajiem un bijušajiem darbiniekiem.

Personas legalizējušas naudas līdzekļus par, visticamāk, nenotikušiem darījumiem, mainot līdzekļu piederību.

Pēcāk iesaistītās personas, nelikumīgi iegūstot un izmantojot svešu personu bankas kontu un maksāšanas līdzekļu datus, izņēmušas šos naudas līdzekļus. Noziedzīgā ceļā tika legalizēti vairāk nekā 627 440 eiro, informēja VP.

Kriminālprocesa izmeklēšanas laikā likumsargi veica 33 sankcionētas kratīšanas dažādos uzņēmumos, kā arī bijušo un esošo uzņēmumu valdes locekļi dzīvesvietās Rīgā, Viļakā un Daugavpilī.

Papildus tika veiktas septiņas sankcionētas kratīšanas neatliekamības kartībā. Kratīšanu laikā tika izņemti grāmatvedībās un "melnās" grāmatvedības dokumenti, svešu fizisku un juridisku personu maksāšanas un naudas līdzekļi, kas, iespējams, iegūti noziedzīgo darbību rezultātā.

Tāpat tika konfiscēti tabakas izstrādājumi un alkoholiskie dzērieni bez Latvijas Republikas akcīzes nodokļu markām, dīzeļdegviela, divi ierocim līdzīgi priekšmeti ar patronām, pulverveida narkotiskās vielas un videonovērošanas ieraksti.

Sprudzāne piebilda, ka par noziedzīgi iegūtu naudas līdzekļu legalizāciju lielos apmēros visas aizturētās personas var tikt sodītas ar brīvības atņemšanu uz laiku no trim līdz divpadsmit gadiem, konfiscējot mantu vai bez mantas konfiskācijas, un ar probācijas uzraudzību uz laiku līdz trim gadiem vai bez tās.

Četrām aizturētajām personām tiesa piemēroja drošības līdzekli - apcietinājumu, savukārt vienai personai piemērots drošības līdzeklis, kas nav saistīts ar brīvības atņemšanu.

Pirmstiesas izmeklēšana kriminālprocesā turpinās.

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu