Atbalstu gūst ideja atcelt nodokļa atbrīvojumu vienreizlietojamiem plastmasas galda piederumiem

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ilustratīvs foto
Ilustratīvs foto Foto: EPA/LETA

Saeimas budžeta un finanšu (nodokļu) komisija pirmdien lēma virzīt izskatīšanai priekšlikumu, kas paredz atcelt dabas resursu nodokļa atbrīvojumu vienreizlietojamiem plastmasas galda piederumiem.

Minētie grozījumi paredzēti Dabas resursu nodokļa likumā, kas ietverti 2019. gada budžeta likumprojektu paketē.

Iepriekš Vides aizsardzības un reģionālās attīstības ministrija (VARAM) skaidroja, ka no nodokļa samaksas atbrīvotie tirgotāji no saviem līdzekļiem sedz izlietotā iepakojuma un vienreizlietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanas izmaksas, ieskaitot šo atkritumu dalītās vākšanas, šķirošanas un pārstrādes vai reģenerācijas izmaksas.

Tomēr praksē konstatētas problēmas attiecībā uz plastmasas vienreizlietojamo galda trauku un piederumu apsaimniekošanu. Pēc Valsts vides dienesta datiem - nav izveidota efektīva vienreizlietojamo galda trauku un piederumu no plastmasas apsaimniekošanas sistēma un daudzi komersanti vispār atsakās šķiroti vākt šāda veida izlietoto iepakojumu.

Līdz ar to izmaiņas paredz noteikt, ka vienreizlietojamiem plastmasas galda traukiem un piederumiem atbrīvojums no dabas resursu nodokļa samaksas vairs netiks piemērots.

2017. gadā iemaksātais dabas resursa nodoklis par vienreizlietojamiem galda traukiem un piederumiem bijis 78 450 eiro.

"Atbrīvojumi sastāda aptuveni 97%, tātad potenciālie ieņēmumi valsts budžetā par visu veidu vienreizlietojamiem galda traukiem un piederumiem varētu būt bijuši 3,84 miljoni eiro. Ņemot vērā, ka no visiem traukiem aptuveni 80% ir no plastmasas vai kompozītmateriāliem, ieņēmumi valsts budžetā varētu būt bijuši 3,07 miljoni eiro," aplēsusi ministrija.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu