"Rīgas satiksme" daļēji atsauc publicētos apgalvojumus par sadarbību ar "Delnu"

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Trolejbuss; ilustratīvs foto.
Trolejbuss; ilustratīvs foto. Foto: Zane Bitere/LETA

Pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" (RS) ir izvērtējusi biedrības "Sabiedrība par atklātību "Delna"" pieprasījumu atsaukt uzņēmuma publiski paustos apgalvojumus par abu pušu sadarbību, nolemjot tos daļēji atsaukt, aģentūru LETA informēja RS pārstāvis Viktors Zaķis.

Marta sākumā "Delna" pieprasīja RS divu dienu laikā atsaukt paziņojumu, ka biedrība savlaicīgu nav brīdinājusi par iespējamām nelikumībām zemās grīdas tramvaju iepirkumos.

RS ir gatava atsaukt februāra beigās pausto, ka "Delna" nav informējusi uzņēmumu par iepirkumos saskatāmām prettiesiskām darbībām. Izvērtējot abu pušu sadarbību zemās grīdas tramvaju piegādes iepirkuma procedūras organizēšanā, secināts, ka atsevišķos gadījumos "Delnas" pārstāvji ir informējuši iepirkumu komisiju par nepieciešamību veikt grozījumus iepirkuma dokumentācijā. Šī informācija var tikt vērtēta kā informācija par iespējamām prettiesiskām darbībām, atzina Zaķis.

Kā apgalvoja uzņēmuma pārstāvis, kaut arī RS publiskajā paziņojumā ar formulējumu "nav informējusi, ka iepirkumos būtu saskatāmas prettiesiskas darbības" bija domāts, ka no biedrības nav saņemts visaptverošs ziņojums uzņēmuma vadībai par iepirkuma komisijas prettiesisku rīcību, tomēr RS piekrīt, ka publiskajā paziņojumā lietotais formulējums, nav korekts un ir atsaucams.

Vienlaikus uzņēmums nav gatavs atsaukt nevienu citu pausto apgalvojumu par abu pušu sadarbību.

Februāra izskaņā RS arī pauda, ka zemās grīdas tramvaja iepirkumā "Delna" kā ekspertu iepirkumu specifikācijas vērtēšanā piesaistīja uzņēmumu SIA "4 bee", kura pamatdarbība ir saistīta ar apkures, ventilācijas un kondicionēšanas projektēšanu.. Kā eksperti būvju un būvprojektu ekspertīzes veikšanai un energoefektivitātes risinājumu izstrādei piesaistīti arī SIA "CMB" darbinieki.

Savukārt "Delna" uzskata, ka šis apgalvojums nav patiess, jo biedrība ar "4 bee" uzņēmumu nekad neesot sadarbojusies. Tā vietā kā konsultants esot pieaicināts zvērinātu advokātu biroja "Cobalt" pārstāvis.

Tomēr RS pausto nav gatava atsaukt, jo "4 bee" pārstāvji esot piedalījušies iepirkuma tehniskās specifikācijas vērtēšanas sēdēs pērnā gada augustā un septembrī. Pirmajā tikšanās reizē "Delnas" pārstāvis "4 bee" un "CMB" darbiniekus esot iepazīstinājis kā piesaistītos ekspertus, par ko liecinot arī abu minēto cilvēku paraksti parakstītajā apliecinājumā, kurš ir nosūtīts "Delnai", apgavoja Zaķis.

Iepriekš izplatītajā paziņojumā RS vēl norādīja, ka "Delnai", rodoties bažām par nelikumīgu rīcību, bija pienākums brīdināt kompetentās institūcijas par iespējamām prettiesiskām darbībām projekta īstenošanā, nevis vērst uz to uzmanību tikai nepilnu gadu vēlāk pēc sarunu procedūras izsludināšanas, to paziņojot publiski.

"Delna" gan norāda, ka par nelikumībām informējusi pašu RS, taču vēlāk, uzņēmuma bezdarbības dēļ vērsusies Valsts policijā ar lūgumu pārbaudīt, vai nav noticis noziedzīgs nodarījums.

Taču RS ieskatā, šis "Delnas" iesniegums policijai nav uzskatāms par "vēršanos kompetentās institūcijās par iespējamām prettiesiskām darbībām projekta īstenošanā, minētās prettiesiskās darbības neveica "Rīgas satiksme" projekta īstenošanā". "Atsevišķa pretendenta, kurš pie tam no dalības iepirkuma procedūrā tika izslēgts, prettiesiska rīcība, sagatavojot piedāvājuma dokumentus, nevar tikt vērtēta kā "prettiesiska darbība projekta īstenošanā"," klāstīja Zaķis. Līdz ar to, šo apgalvojumu uzņēmums nav gatavs atsaukt.

Vienlaikus Zaķis piebilda, kaut arī zemās grīdas tramvaju piegādes iepirkuma dokumentācijas izstrādāšanas gaitā "Delna" vērsās Iepirkumu uzraudzības birojā un informēja par savām iebildēm, minētā sarakste notika darba procesā vēl pirms nolikuma apstiprināšanas.

Kā ziņots, pēc biedrības "Delna" publiskotā paziņojuma par saskatītām problēmas zemās grīdas tramvaju iepirkuma procesā Rīgā, RS pauda, ka šāda iespējama faktu konstatēšana nav veikta savlaicīgi.

"Rodoties bažām par iespējamām nelikumīgām rīcībām zemās grīdas tramvaju iepirkumos, "Delnas" pienākums bija par to laicīgi brīdināt kompetentās iestādes, nevis nepilnu gadu vēlāk par to runāt publiski," paziņojumā plašsaziņas līdzekļiem norādīja RS.

Zemās grīdas tramvaju iepirkums bija otrais projektā "Rīgas tramvaju infrastruktūras attīstība", kas plašāk zināms kā Skanstes tramvaja projekts, sāktais iepirkums, kuru "Delna" uzraudzīja ar Eiropas Komisijas finansiālu atbalstu. Iepirkumā, kuru RS izsludināja 2018. gada aprīlī, bet pārtrauca 2019. gada janvārī, bija paredzēts iegādāties 12 energoefektīvus zemās grīdas tramvajus.

Iepirkumā bija pieteikušies tikai divi pretendenti, tostarp "Škoda Transportation", kura iespējamo iesaisti liela apjoma kukuļdošanā šobrīd izmeklē Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojs.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu