ASV tiesa: "Monsanto" herbicīds "Roundup" veicinājis vīrieša saslimšanu ar vēzi (6)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

ASV zvērināto tiesa otrdien konstatēja, ka agroķīmijas kompānijas "Monsanto" ražotais herbicīds "Roundup" ir veicinājis kāda vīrieša saslimšanu ar vēzi.

Federālā zvērināto tiesa Sanfrancisko pilsētā vienbalsīgi nolēma, ka "Roundup" sastāvdaļa glifosāts bija būtisks faktors 70 gadus vecā Kalifornijas štata iedzīvotāja Edvīna Hardemena saslimšanā ar ne-Hodžkina limfomu. Hardemens 25 gadus bija smidzinājis šo herbicīdu savā īpašumā.

Prāva tagad ieies otrā fāzē, kurā tiks noskaidrots, vai "Monsanto" bija zinājusi par šī herbicīda radītiem riskiem un cik liela iespējamā kompensācija varētu tikt izmaksāta.

Šī lieta tiek uzskatīta par "avangardu" tūkstošiem ar "Roundup" saistīto lietu ASV. Sanfrancisko tiesā, kas izskata Hardemena lietu, ir apvienotas vairāk nekā 760 šādas lietas.

Cita tiesa Kalifornijā pirms vairākiem mēnešiem konstatēja, ka "Roundup" ir izraisījis cita vīrieša saslimšanu ar ne-Hodžkina limfomu un ka "Monsanto" nav brīdinājusi patērētājus par vēža riskiem.

"Roundup" sastāvā esošais glifosāts ir viena no pasaulē visvairāk izmantotajām herbicīdu sastāvdaļām.

ASV kompāniju "Monsanto" pērn pārņēma Vācijas ķīmijas un farmācijas kompānija "Bayer".

Komentāri (6)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu