Čakša: Veselības aprūpes sistēma 28 gadus būvēta pati sev, nevis cilvēkam (8)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Edijs Pālens/LETA

Veselības aprūpes sistēma 28 gadus ir tikusi būvētā pati sev, nevis cilvēkam, intervijā aģentūrai LETA atzina bijusī veselības ministre, tagad Saeimas deputāte Anda Čakša (ZZS).

Viens no veselības ministres Ilzes Viņķeles (AP) pirmajiem secinājumiem jaunajā amatā bija saistīts ar sistēmu kopumā, proti, pēc Viņķeles domām, veselības aprūpes sistēma ir tendēta pati uz sevi, nevis cilvēku.

Arī bijusī veselības ministre piekrīt šim apgalvojumam, norādot, ka Latvijas veselības aprūpes sistēma 28 gadus tā ir būvēta. Arī Čakša esot mēģinājusi mainīt sistēmu, lai tā būtu vairāk tendēta uz cilvēku.

"Bieži Nacionālajam veselības dienestam teicu, ka ir sajūta, ka viņi nespēj izkāpt ārā no tā, ko paši ir saradījuši. Ja esam pieņēmuši, ka krēsls stāv tur, tad visu pārējo domājam ap to un nemaz nedomājam, ka krēslu var pārlikt citā vietā.

Tas ir ļoti grūti, tāpēc darbs ar cilvēkiem, kas tur strādāja, bija svarīgs. Nevar vienkārši komandu atlaist un paņemt vietā jaunos un centīgos, jo tā nenotiek. Cilvēki ir jāmāca, viņos ir jāinvestē un jāizmanto viņu stiprās puses," stāstīja politiķe.

Viņa lielā mērā piekrīt Viņķeles apgalvojumam par sistēmas orientāciju, tomēr piebilst - ja Viņķele ministres amatā nonāktu 2016.gadā, viņa noteikti "vispār noģībtu".

Čakša sacīja, ka labs piemērs par to, kā sistēma mainās, ir audzēju primārās diagnostikas sistēma jeb tā sauktais "zaļai koridors", kas veidots tā, lai kārtību saprastu gan pacients, gan ārsts.

Bijusī ministre atzīst, ka reizēm viņai radies priekšstats, ka paši ārsti nesaprot procesu un dara kaut ko tāpēc, ka kāds tā ir izdomājis. Šī iemesla dēļ Čakšai liels izaicinājums bija nodrošināt, ka pie galda, rakstot noteikumus, ir tie, kurus izmaiņas realitātē ietekmēs.

Politiķe uzsvēra, ka pie izmaiņām un plāniem jāstrādā kopīgi, tomēr tas esot ļoti grūti. "Piemēram, viens jautājums, kuru neizdevās līdz galam atrisināt, bija saistīts ar skrīningu sievietēm dzemdes kakla vēža gadījumā. Mēs izmainījām vēstuli, un nevarat iedomāties, kādu laiku tas prasīja. Pirmkārt, vēstulei jābūt viegli uztveramai, tādai, lai to vienkārši neizmestu laukā, lai tajā viegli varētu atrast, kur vērsties. Jau vienas vēstules pārtaisīšana prasa ilgu laiku, nemaz nerunājot par visu uzaicināšanas sistēmu kopumā, lai aptvertu pēc iespējas vairāk veselo cilvēku, kuri vēl nav saslimuši," skaidroja Čakša.

Pēc viņas teiktā, līdz sistēmas maiņai paies vēl ilgs laiks, turklāt tas neesot izdarāms pat esošās ministres laikā.

Čakša Veselības ministriju vadīja no 2016. gada 16. jūnija līdz šī gada 23. janvārim.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu