Par antidopinga pārkāpumu pagaidu liegumu piedalīties sacensībās saņēmis džudists Mīlenbergs

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Par antidopinga noteikumu pārkāpumu pagaidu liegumu piedalīties sacensībās saņēmis starptautiskajā apritē startējušais džudists Aigars Mīlenbergs, bet par aizliegto vielu lietošanu diskvalifikācijas saņēmuši vieglatlēts Kristaps Vējš-Āboliņš, kā arī divi pauerliftinga pārstāvji Aleksandrs Bļinkovs un Valērijs Smans, ziņo Latvijas Antidopinga birojs.

Pagājušajā gadā Latvijā kopumā 13 sportistu analīzēs konstatētas aizliegtas vielas jeb dopings, bet šobrīd lēmums paziņots tikai četru sportistu lietās.

Birojs ziņo, ka 13.janvārī atrastas aizliegtas vielas, tās metabolītu vai marķieru klātbūtne paraugā, kas ņemts no Mīlenberga ķermeņa.

Lietas sagatavošana nodošanai Disciplinārajai antidopinga komisijai, bet rezultātu pārvaldību veic Lietuvas Antidopinga aģentūra.

Par pārkāpumu viņam piespriests obligātais pagaidu aizliegums, kas stājies spēkā ar šī gada 20.februāri.

Tikmēr garo distanču skrējējam Vējam-Āboliņam par meldonija lietošanu piespriesta četru gadu diskvalifikācija, kas stājusies spēkā ar pērnā gada 16.oktobri.

Antidopinga birojs atklāj, ka meldonijs skrējēja organismā atrasts 16.septembrī, nenosaucot sacensību vietu, taču Vējš-Āboliņš tajā datumā piedalījās Valmieras pusmaratonā, kur finišēja trešais.

Tāpat četru gadu diskvalifikācijas saņēmuši Bļinkovs un Smans, kuriem par anabolisku androgēno steroīdu lietošanu liegums stājies spēkā ar pērnā gada 25.oktobri. Abi pauerliftinga pārstāvji aizliegtās vielas lietošanā pieķerti pērn 29.septembrī.

Iepriekš tika ziņots, ka par tādu aizliegto vielu kā metandienons, dehidrohlormetiltestosterons, stanozolols, nandrolons, ostarīns, metilheksanamīns, ibutamorens lietošanu pauerliftinga sportistam Andrejam Razujevam piespriesta četru gadu diskvalifikācija, kuras termiņš ir 2022.gada 18.janvāris. Tiesa, šim sportistam dopinga kontrole veikta 2017.gada decembra otrajā pusē.

Kā aģentūrai LETA atklāja Latvijas Antidopinga biroja vadītājs Mārtiņš Dimants, šobrīd vēl nav publicēti lēmumi lietās, kurās tiek gaidīts Disciplinārlietu komisijas lēmums.

2018.gadā Antidopinga birojs veicis 736 dopinga kontroles, savukārt maksas pakalpojumos tika veiktas 173 analīzes. Ārpussacensību kontrole tika veikta 391 reizi, savukārt 344 reizes kontroles notikušas sacensību laikā.

Analīžu rezultāti parādīja, ka 13 sportistu paraugos konstatējas aizliegtās vielas.

Vēl trīs sportisti pērn atteicās no dopinga kontroles, kas arī traktējams kā Antidopinga noteikumu pārkāpums. Par tādu uzskatāms arī gadījums, kad sportists trīs reizes 12 mēnešu periodā nav bijis pieejams dopinga kontrolei. Šādu situāciju pērn pieļāvis viens sportists.

Visvairāk dopinga kontroļu veikts tādos sporta veidos kā vieglatlētika (109), riteņbraukšana (54), bobslejs (45), pauerliftings (36) un basketbols (30).

Par antidopinga noteikumu pārkāpšanu divu gadu diskvalifikācija piespriesta karjeru noslēgušajam šorttreka sportistam Roberto Puķītim. Sods Puķītim piemērots, jo viņš nav sniedzis informāciju par savu atrašanās vietu. Gada laikā viņš nav izpildījis prasību ierasties uz pārbaudēm un/vai prasību sniegt nepieciešamo informāciju, kas ir antidopinga noteikumu pārkāpums.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp

Tēmas

Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu