"Tele2", LMT, "Bite Latvija" un "Lattelecom" noteikti stingrāki nosacījumi telefona numuru izmantošanai (7)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: pexels.com

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas (SPRK) padome SIA "Tele2", SIA "Latvijas mobilais telefons" (LMT), SIA "Bite Latvija" un SIA "Lattelecom" noteikusi stingrākus nosacījumus par tiem piešķirto mobilo un fiksēto numuru izmantošanu, aģentūrai LETA pavēstīja SPRK pārstāve Ieva Bethere.

Viņa norādīja, ka šādu lēmumu SPRK pieņēma, ņemot vērā, ka numerācijas resursi Latvijā ir ierobežoti un ka joprojām ir elektronisko sakaru komersanti, kuri ir saņēmuši numerācijas lietošanas tiesības, bet realitātē tās neizmanto.

«Tele2», LMT, «Bite Latvija» un «Lattelecom» ir pienākums sākt tiem agrāk piešķirto fiksēto un mobilo numuru izmantošanu SPRK noteiktajos termiņos un apmērā. Ja komersanti nebūs izpildījuši regulatora noteiktās prasības attiecībā uz efektīvu numerācijas izmantošanu, regulators varēs lemt par neizmantoto numuru anulēšanu.

Atbilstoši elektronisko sakaru likumam, ja elektronisko sakaru komersantam ir piešķirtas numerācijas lietošanas tiesības, regulators var noteikt specifiskus lietošanas tiesību nosacījumus - prasības attiecībā uz numerācijas efektīvu izmantošanu.

Regulatora pienākums ir uzraudzīt, lai elektronisko sakaru komersantiem piešķirtās numerācijas lietošanas tiesības tiktu izmantotas atbilstoši nacionālajā numerācijas plānā noteiktajam, tostarp, lai tie elektronisko sakaru komersanti, kuriem ir piešķirtas numerācijas lietošanas tiesības, tās patiešām izmantotu. Turklāt elektronisko sakaru komersanti pieprasa numerācijas lietošanas tiesības vairāk nekā tiem nepieciešams, klāstīja Bethere.

Pēc viņas teiktā, lai to mainītu, regulators veica grozījumus noteikumos par numerācijas lietošanas tiesībām. Lai nodrošinātu, ka elektronisko sakaru komersanti ir ieinteresēti numerācijas lietošanas tiesību izmantošanā un anulē neizmantotās numerācijas lietošanas tiesības, SPRK noteica vairākus specifiskus lietošanas nosacījumus, kas komersantiem ir jāņem vērā.

Tostarp regulators pēc savas iniciatīvas anulēs elektronisko sakaru komersantam piešķirtās numerācijas lietošanas tiesības uz vienu vai diviem pakalpojuma numuriem, ja komersants sešu mēnešu laikā no numerācijas lietošanas tiesību piešķiršanas vai SPRK noteiktajā termiņā 100% apmērā nebūs sācis to lietošanu. Savukārt numerācijas lietošanas tiesības uz trim vai vairāk nacionālajiem numuriem SPRK anulēs, ja komersants sešu mēnešu laikā no numerācijas lietošanas tiesību piešķiršanas vai regulatora noteiktajā termiņā nebūs sācis to lietošanu 30% apmērā.

Tāpat regulators var anulēt piešķirtās numerācijas lietošanas tiesības uz trim vai vairāk pakalpojumu numuriem, ja komersants to lietošanu 50% apmērā nebūs sācis gada laikā no numerācijas tiesību piešķiršanas vai regulatora noteiktajā termiņā. Numerācijas lietošanas tiesības uz 100 vai vairāk publiskā fiksētā telefonu tīkla numuriem vai publiskā mobilā telefonu tīkla numuriem SPRK var anulēt, ja komersants divu gadu laikā no numerācijas tiesību piešķiršanas vai regulatora noteiktajā termiņā nebūs sācis to lietošanu 50% apmērā.

Bethere atzīmēja - tas nozīmē, ka elektronisko sakaru komersantiem ir pienākums izmantot piešķirtās numerācijas lietošanas tiesības regulatora noteiktā apmērā un termiņā, pretējā gadījumā SPRK lems par numerācijas lietošanas tiesību anulēšanu.

Numerācijas lietošanas tiesību neefektīva izmantošana ir izskaidrojama ar to, ka Latvijā par numerācijas lietošanas tiesībām maksa netiek piemērota (izņēmums ir īsie numuri).

Grozījumi noteikumos par numerācijas lietošanas tiesībām stājās spēkā 2019.gada 1.janvārī un ir saistoši visiem elektronisko sakaru komersantiem, kuriem ir piešķirtas numerācijas lietošanas tiesības un numerācija.

Komentāri (7)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu