"Nāvējošākā vētra, kāda pieredzēta Dienvidu puslodē". Āfrikas dienvidos ciklonā "Idai" vismaz 550 bojāgājušie (1)

CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/SCANPIX

Pagājušonedēļ Mozambikas krastus sasniedza ciklons "Idai", vēlāk aizvirzoties uz Zimbabvi un Malāviju. Bojāgājušo skaits mērāms vismaz simtos. ANO aplēses liecina, ka vairāk nekā 2,6 miljoniem cilvēku nepieciešama tūlītēja palīdzība. Tā varētu būt nāvējošākā vētra, kāda pieredzēta Dienvidu puslodē, norāda "The Washington Post".

ANO amatpersona pavēstīja, ka atbilstoši valdību datiem Mozambikā dzīvību zaudējuši 242 cilvēki, bet Malāvijā - 56. 256 cilvēki gājuši bojā Zimbabvē, pavēstīja šīs valsts aizsardzības ministrs.

No helikoptera uzņemtos video redzamas apokaliptiskas ainas: applūduši lauki un ciemi, uz māju jumtiem patvērušies cilvēki.

Mozambikas ceturtās lielākās pilsētas Beiras amatpersonu nosauktais bojāgājušo skaits - apmēram 100 cilvēki. Taču Mozambikas prezidents Filipe Njusi pēc reģiona apskatīšanas helikopterā vietējiem žurnālistiem sacīja - "viss liecina, ka miruši vairāk nekā 100 cilvēki".

Zimbabves nosauktais bojāgājušo skaits ir 98, bet Malāvijas - 56. Tomēr dabas katastrofas patiesie apmēri, visticamāk, atklāsies laika gaitā.

""Idai" skartais reģions ir viens no trūcīgākajiem pasaulē," raksta "The Washington Post" žurnālists Marks Bīraks. "Infrastruktūra jau tā bija neattīstīta, bet vētra iznīcināja tādas nozīmīgas sabiedriskās institūcijas kā slimnīcas un ūdensapgādes avotus."

Beira ir ostas pilsēta. Tas ir nozīmīgs pārtikas un dabasgāzes importa punkts. Notikušais rada bažas, ka ierobežotie resursi kādu laiku nebūs pieejami vispār.

Mozambikā līdz otrdienai turpinājās spēcīgas lietusgāzes. Plūdu straumes pārņēmušas Beiru, kurā dzīvo pusmiljons cilvēku, lielā mērā norobežojot to no pārējās valsts. Nogāzti koki un dubļu straumju sanestie priekšmeti aizšķērsojuši galveno ceļu, kas ved uz Beiru.

"Viss ir izpostīts, viss," sacīja Pasaules pārtikas programmas darbiniece Debora Ngujena. "Kad svētdien uz šejieni atbraucu, lauku teritorijās varēja redzēt palmu galotnes. Tagad tas ir iekšzemes okeāns."

Pasaules pārtikas programma cenšas ar helikopteru palīdzību nogādāt pārtiku cilvēkiem ciklona skartajos reģionos.

Ja apstiprināsies Njusi un citu ekspertu prognozes par bojāgājušo skaitu, ciklons "Idai" ieies vēsturē kā viena no nāvējošākajām dabas katastrofām Dienvidu puslodē.

"'Pastiprinoties klimata pārmaiņām, jārēķinās, ka šādi ekstrēmi laika apstākļi mūs piemeklēs arvien biežāk," norāda "Amnesty International" reģionālā direktora vietniece Muleja Mvananjanda. "Ciklona "Idai" nestais posts ir vēl viens trauksmes zvans, ka pasaulei jāizvirza apņēmīgi klimata pārmaiņu mīkstināšanas pasākumi."

Galīgais bojāgājušo skaits var izrādīties lielāks, it īpaši Mozambikā, kur plaši apvidi joprojām ir zem ūdens, Mozambikas galvaspilsētā Maputo sacīja ANO Dienvidu un Austrumāfrikas humāno programmu biroja vadītāja Džemma Konela. Viņa arī brīdināja, ka pastāv plūdu otrās kārtas draudi. 

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu