Iznācis Kairiša jaunākās filmas "Pilsēta pie upes" reklāmas rullītis

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Kadrs no "Pilsēta pie upes" reklāmrullīša. Ekrānšāviņš.
Kadrs no "Pilsēta pie upes" reklāmrullīša. Ekrānšāviņš. Foto: Acme Film

Teātra, operas un kino režisora Viestura Kairiša jaunākā filma būs latgaļu un latviešu valodās. "Pilsētā pie upes" (Piļsāta pi upis) mīlas stāsts mīsies ar sarežģītiem vēstures notikumiem un filma Latvijas kinoteātros gaidāma nākamā gada janvārī.

Filmas galvenajam varonim, Ansim, ir nevainīga profesija - viņš ir daiļkrāsotājs un ir labi pieprasīts pie visiem režīmiem, kas nomainās īsā laika posmā no pagājušā gadsimta 30. gadiem līdz Otrā pasaules kara beigām. Patosa pilni Ulmaņlaiki, komunistu, nacistu režīmi, karš un holokausts... Jaunības ideāli un mīlestība salūzt reliģisko un sabiedrības aizspriedumu priekšā. Šo nedaudzo gadu laikā Ansis piedzīvo īstu garīgu un eksistenciālu ceļojumu no neveikla jaunekļa līdz vīrietim, kurš agri nobriest un kura izvēles vienmēr liecina par cilvēkā iekodētu dziļu humānisma stīgu.

Galveno varoni Ansi filmā atveido Dāvis Suharevskis, viņa partneri ir lieliskie latviešu aktieri Agnese Cīrule ("Homo Novus", seriāls "Sarkanais mežs") un Gundars Āboliņš ("Homo Novus", "Bille"), arī leģendārais lietuviešu aktieris Jozs Budraitis, kā arī čehiete Brigita Cmuntova.

Režisora Viestura Kairiša filmas scenārijs tapis pēc Gunara Janovska tāda paša nosaukuma romāna motīviem. Kairišs filmu veido kopā ar saviem ilggadējiem radošajiem partneriem - mākslinieci Ievu Jurjāni un operatoru Gintu Bērziņu; viņu iepriekšējais kopdarbs - spēlfilma "Melānijas hronika", kas 2017. gada "Lielais Kristaps" ceremonijā saņēmusi sešas balvas (kopumā filma izvirzīta 12 nominācijām), tostarp - "Labākā pilnmetrāžas spēlfilma" un "Labākais režisors".

» Latvija "Oskariem" izvirza Viestura Kairiša filmu "Melānijas Hronika"

Filma "Piļsāta pi upis" Latvijas kinoteātros iznāks 2020. gada janvārī, tās izplatītājs Latvijā un Baltijas valstīs ir kompānija ACME Film.

Atgādinām, ka filmas uzņemšana latgaļu valodā ir samērā reta parādība Latvijas kino. Par pirmo un slavenāko filmu, kuras varoņi sazinās latgaļu valodā, varētu uzskatīt latviešu vecmeistara Jāņa Streiča 1991. gada filmu "Cilvēka bērns" (Cylvāka bārns).

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu