"Mēs gribam strādāt, bet mums neļauj!" Onkoloģijas centrā problēmas ar tehnisko nodrošinājumu (3)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Gaitenis slimnīcā; ilustratīvs foto.
Gaitenis slimnīcā; ilustratīvs foto. Foto: Ieva Lūka/LETA

Latvijas Onkoloģijas centrā (LOC) mēnesi nestrādā iekārta, kas krūts vēzi ļauj ieraudzīt sākuma stadijā, bet citus specifiskus izmeklējumus nevar veikt jau četrus gadus, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "Panorāma".

"Mēs gribam un varam strādāt, bet mums neļauj!" pauž LOC radiologi.

Jau kopš 12. februāra nestrādā mamogrāfs, kas krūts vēzi ļauj ieraudzīt sākuma stadijā. Pie tam citviet veikto mamogrāfiju izmeklējumus LOC nevar apskatīt.

"Bieži vien mēs šos diskus uz savas aparatūras pat nevaram atvērt, jo tā ir programmu nesakritība," stāsta radioloģe Ingrīda Šlosberga.

Četrus gadus arī nav iespējams ar īpašu metodi apstiprināt agrīnā vēža stadijas.

"2015. gadā šī iekārta Latvijas Onkoloģijas centrā tehnisku iemeslu dēļ pārtrauca darbu, vairs nestrādāja," LTV raidījumam atzina radioloģe Ilze Eņģele. "Kopš šī laika mēs esam lūguši, lai slimnīca nodrošina šo pakalpojumu, bet tas nav iespējams."

Slimnīca atzīst, ka saplīsušā mamogrāfa remonts ieildzis. Par pārējo aparatūru iepirkumu gan vēl nav viesta skaidrība.

"Tas ir tas, ko mēs ceram - ka drīzumā Austrumu slimnīca varēs iepirkt jaunu aparātu un pārveidot [...], lai ir gan sonogrāfja, gan stereotakse un tomosintēze. Lai būtu vienoti," raidījumam "Panorāma" pastāstīja Diagnostiskās radioloģijas centra vadītāja Māra Epermane.

Pēc Latvijas Krūts slimību asociācijas vadītāja Andreja Srebnija domām, izmeklēšana un diagnostika Latvijā balstās uz entuziasmu, nevis sistēmas nodrošinājumu.

"Principā normālās valstīs ir sistēma, kur var redzēt jebkuru bildi, kas ir iztaisīta valstī. Jābūt datu bāzei, kur ārsts var ieiet un salīdzināt mamogrammas. Mums tas pat sapnī nerādās. Skumji, cieš sievietes," teica Srebnijs.

» "Krievu rulete" ar pacientu veselību. Arta Lāce par veselības aprūpes sistēmu Latvijā

Arvien biežāk izskan ziņas, ka neprasmīgi veiktu izmeklējumu dēļ sievietēm krūts vēzi atklāj pārāk vēlu, un speciālisti neredz acīmredzamo, vēsta LTV raidījums "Panorāma".

Komentāri (3)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu