"Pusstundu pastaigāju - 140 eiro kabatā!" Cilvēki Latvijas laukos sākuši aktīvi vākt un pārdot ragus (8)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: Reuters/ScanPix

Laukos par labu ienākumu avotu kļuvusi ragu vākšana - par lieliem un smagiem ragiem iespējams saņemt krietnu naudas summu. Daži arī sākuši nodarboties ar ragu uzpirkšanu un pārdošanu ārpus Latvijas, vēsta LNT rīta raidījums "900 sekundes".

"Pusstundu pastaigāju pa mežu - 140 eiro kabatā," šādi apgalvo briežu, aļņu ragu uzpircējs Virgīnijs Vilaitis, kurš jau vairāk nekā piecus gadus Kurzemē nodarbojas ar ragu uzpirkšanu un pārdošanu. Tomēr viņam joprojām patīk doties mežā un pašam meklēt briežu ragus.

"Es atradu vienu ragu pārīti un uzliku uz svariem - 7,9 kilogrami, jau 140 eiro ar kapeikām sanāk, bet pusstundas laikā… Protams, veiksme," turpina Virgīnijs.

Šajā pavasarī labu, lielu ragu, kas ir smagāks par diviem kilogramiem, Virgīnijs uzpērk par 18 eiro kilogramā, mazāko ragu cena ir 15 eiro kilogramā, bet vecu, mazu un bojātu ragu cena arī nav maza - par tiem dod 5 eiro kilogramā. Cenas ir pietiekami augstas, lai jau parādītos krāpnieki.

"Cilvēki, citi, paņem ragu, saborē ar bori, saliek skrūves, naglas iekšā, lai būtu svars iekšā," atklāj Virgīnijs.

Virgīnjs ir nodibinājis uzņēmumu un Latvijā iepirktos ragus viņš ved uz Austriju. Tur ragus no Latvijas un citām valstīm izmanto mēbeļu ražošanā.

Virgīnijs norāda, ka ragu vākšana daudziem lauku cilvēkiem ir kļuvusi par vērā ņemamu ienākumu avotu. Tāpēc daudzi vēlas pārdot iespējami dārgāk.

Ragu vākšanu likumdošana Latvijā neregulē. Tāpēc tos drīkst lasīt bez ierobežojuma, protams, jāņem vērā privāto mežu saimnieku vēlmes. Kā norāda ragu vācēji, tad mežu īpašnieki reti iebilst pret godprātīgiem ragu meklētājiem.

Komentāri (8)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu