Lielbritānijas parlaments balsos par breksita alternatīvām (1)

LETA/DPA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Lielbritānijas parlamenta ēka.
Lielbritānijas parlamenta ēka. Foto: REUTERS/skan

Lielbritānijas parlaments trešdien, 27. martā, sāks balsot par alternatīvām premjerministres Terēzas Mejas panāktajam breksita līgumam.

Parlamenta deputāti pirmdien nobalsoja par kontroles pārņemšanu pār breksita turpmākās stratēģijas noteikšanu, lai gan likumdevēju starpā joprojām valda šķietami nepārvaramas domstarpības par to, kā būtu īstenojama izstāšanās no Eiropas Savienības (ES), par ko 2016. gada referendumā nobalsoja 52% britu.

Paredzēts, ka debates pirms tā dēvētajiem indikatīvajiem balsojumiem sāksies plkst. 14 (plkst. 16 pēc Latvijas laika), bet balsošana notiks trešdienas vakarā.

Starp iespējamajiem scenārijiem, par kuriem balsos Lielbritānijas parlaments, domājams, būs atkārtota breksita referenduma sarīkošana un tādas breksita vienošanās noslēgšana, kas paredzētu daudz ciešāku saišu saglabāšanu ar ES, nekā paredz Mejas panāktā vienošanās.

Tomēr, ņemot vērā piedāvāto alternatīvu lielo skaitu, mazticams, ka šie balsojumi varētu sniegt kādu izšķirošu rezultātu, kuru atbalstītu vairākums likumdevēju.

Tāpēc nākamā balsojumu kārta paredzēta pirmdien.

Tajā pašā laikā Meju apdraud iespējamais dumpis pašas vadītajā Konservatīvo partijā.

Pirmdien no amatiem atkāpās trīs kabineta locekļi, un toriju rindās arvien skaļākas kļūst prasības Mejai atkāpties no amata.

Nespējot pārliecināt deputātus galu galā atbalstīt jau divas reizes noraidīto vienošanos, premjerministrei vismaz pagaidām nācies atmest ieceri sarīkot parlamentā trešo balsojumu, jo pastāv nopietnas bažas par vēl vienu iespējamo sakāvi.

Tomēr paredzēts, ka Meja trešdien aiz slēgtām durvīm uzrunās ietekmīgo konservatīvo deputātu grupu "1922. gada komiteja", vēlreiz mēģinot gūt nepieciešamo parlamentāriešu atbalstu.

Vienlaikus Meja paziņojusi, ka viņas valdībai "indikatīvo balsojumu" rezultāti nebūs saistoši.

Komentāri (1)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu