Pēdējā laikā ronēni ieklīst pat piemājas šķūnīšos; DAP aicina dzīvniekus nesatraukt

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Ronēns.
Ronēns. Foto: Aculiecinieka foto

Pēdējās nedēļās ne dienas bez uztrauktiem iedzīvotāju zvaniem par ronēniem Rīgas jūras līča piekrastē, savā "Facebook" profilā raksta Dabas aizsardzības pārvalde (DAP).

Visvairāk zvanu ienāk par Rīgas un Jūrmalas pludmalēs novērotajiem ronēniem. Arvien vairāk fotogrāfiju un ziņu DAP saņem tieši par roņubērniem, kas mēģina nobēdzināties dziļāk sauszemē.

Vairāki ronēni sastapti piejūras mežos, pat piemājas šķūnīšos, nojumēs.

Nesen DAP inspektoram nācās "glābt" arī ronēnu, kas tika pieķerts, dodamies savās gaitās Jūrmalā, Majoros – Jomas ielas virzienā. Viņš bija šķietami uzņēmis kursu uz dzelzceļa staciju.

DAP vēlas uzsvērt, ka, visticamāk, roņu mazuļi šādi rīkojas apjukumā un bailēs, jo cieš no pārlieku lielas cilvēku un viņu četrkājaino mīluļu uzmanības pludmalē. Tādēļ nolemj pārvietoties uz teritorijām, kur cilvēku plūsma ir mazāka.

Video: sarkana lente, daudz cilvēku, viens dzīvnieciņš - Bulduros pludmalē gozējas ronēns

Arī DAP ekspertiem, veicot ronēnu apsekošanu, bieži vien nākas saskarties ar pārāk lielu skatītāju pulku, kas mazajos roņu bērnos izraisa vēl lielāku stresu. Pie tam DAP saņem ziņas par gadījumiem, kad ronēni tiek apzināti dzīti atpakaļ ūdenī. 

DAP vērš uzmanību, ka ronēniem cilvēku un suņu klātbūtne un uzmanība ir ļoti nevēlama.

Ja ronēni ir apaļīgi un veselīgi, kategoriski aizliegts tiem pieskarties, tos bakstīt, kaitināt, dzīt ūdenī, mēģināt ar kaut ko pacienāt. Arī tuvošanās ronēniem ar mērķi uzņemt kādu "pašiņu" nav pieļaujama un izraisīs dzīvniekos lieku stresu.

Ronēni, visticamāk, no ūdens izlīduši, lai sasildītos un uzkrātu spēkus, un paši izvērtēs, kad nepieciešams atgriezties ūdenī.

DAP atgādina, ka ronēni nav muzeja eksponāti vai sezonāli tūrisma apskates objekti.

"Ļausim tiem savu vaļu un turēsimies no tiem nostāk, neprovocējot tos uz nepārdomātām darbībām! Arī savus mīluļus pastaigās pa pludmali vedīsim pavadās. Dažreiz nekaitīga suņa interese par neredzēto "objektu" – ronēnu - var beigties vienlīdz bēdīgi kā sunim, tā ronēnam – var izcelties konflikts, kura rezultātā sakosti var tikt abi iesaistītie," savā "Facebook" vietnē raksta DAP.

Ronēniem tuvoties pieļaujams tikai gadījumos, kad tie izskatās novārguši, nevis vienkārši aizmiguši, vai pat ievainoti. Tad jāzvana DAP pa tālruni 29198590.

Rīgas Zoodārzā DAP speciālisti līdz šim jau nogādājuši 15 bēdubrāļus, divi uz Zoodārzu no Jūrmalas apkārtnes atceļojuši nupat, un to izredzes izdzīvot speciālistiem vēl jāvērtē.

Sliktā veselības stāvokļa, tostarp acīmredzamu suņa kostu brūču dēļ, diemžēl nācies iemidzināt četrus ronēnus. Pārējie patlaban speciālistu uzraudzībā atgūst veselību – daļa sākuši jau patstāvīgi baroties ar zivīm, daži ēd vēl ar piepalīdzēšanu, taču ir cerības, ka viņu dzīve turpināsies. 

DAP aicina dalieties un izglītot arī savus draugus, radus un paziņas par to, kā izturēties, sastopot pludmalē ronēnus.

DAP arī publicējis pamācošu video, kā rīkoties, sastopot ronēnu.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu