Brunejā nolemts ieviest īpaši nežēlīgu sodu par seksu pirms laulībām un geju attiecībām (13)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Brunejas sultāns Hassans Bolkiahs kopā ar Dienvidkorejas prezidentu. Ilustratīvs attēls.
Brunejas sultāns Hassans Bolkiahs kopā ar Dienvidkorejas prezidentu. Ilustratīvs attēls. Foto: EPA/Scanpix

Brunejā nākamnedēļ, 3. aprīlī, spēkā stāsies likums, kas paredz sodīt personas, kas pieķertas homoseksuālas dzimumattiecībās, kā arī tos, kuri dzimumsakaros stājušies pirms stāšanās laulībā, vēsta raidsabiedrība CNN.

Šīs krimināllikuma izmaiņas ir daļa no valsts jaunajiem, striktajiem likumiem, kurus valdība izziņojusi 2014. gadā. Likumprojekta stāšanās spēkā bez plašiem paziņojumiem izziņota Brunejas tieslietu ministra mājaslapā 2018. gada 29. decembrī.

Cilvēktiesību aizstāvju grupas jau paudušas sašutumu par jaunajiem grozījumiem, kas paredz arī amputāciju kā sodu par zādzību. Reičela Šoa-Hovarda, starptautiskās cilvēktiesību organizācijas "Amnesty International" pārstāve, oficiālā ziņojumā paudusi, ka "Brunejai nekavējoties jāpārtrauc plāni tieslietu nozarē ieviest šos šausminošos sodus un jāpārskata, vai to likumi ir saskaņā ar starptautiskajām cilvēktiesību normām".

Pārstāve arī aicinājusi starptautisko sabiedrību publiski nosodīt Brunejas darbības.

Bruneja sacēla sašutuma vētru 2014. gadā, kad kļuva par pirmo valsti reģionā, kas pieņēmusi šariata likumu, kas sevī ietver vairākus miesassodu veidus.

Šī mazā, taču ar naftu bagātā, karaļvalsts ar 450 tūkstošiem iedzīvotāju atrodas uz Kalimantānas salas, netālu no islāmticīgajām Indonēzijas un Malaizijas valstīm. Bruneja pēdējos gados kļuvusi arvien konservatīvāka, un nesen aizliegusi arī alkohola tirdzniecību.

Jauno kriminālkodeksu 2014. gada maijā izziņojis Brunejas sultāns un premjerministrs, Hassanals Bolkiahs. Ziņojumā par izmaiņām sultāns teicis, ka "negaida, ka citas nācijas pieņems vai piekritīs izmaiņām, taču cer, ka starptautiskā sabiedrība izrādīs tādu pašu cieņu pret valsti, kā Bruneja pret tām".

Komentāri (13)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu