Kā darbojas vīriešu kontracepcijas tablete? (2)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: AFP/LETA

Kontracepcijas tabletes sievietēm zināmas jau gandrīz 60 gadu, vīriešiem šāda veida izsargāšanās metode nebija pieejama. Taču drīz viss, iespējams, mainīsies - zinātnieku komanda paziņojusi, ka viņu izstrādātā kontracepcijas tablete vīriešiem izturējusi 28 dienu drošības testu.

Iepriekšējos kontracepcijas tabletes drošības testus nevarēja pabeigt, jo eksperimenta dalībniekiem kādā brīdī parādījās nevēlami blakusefekti.

Kā darbojas vīriešu kontracepcijas tablete?

Zinātnieki domā, ka eksperimenti bija veiksmīgi, pateicoties aktīvajai vielai tabletē jeb diviem hormoniem (progestīnam un testosteronam), kas apvienoti vienā. Šāda veida hibrīda molekula gādā par to, lai tabletes lietotājam organismā būtu vienāds minēto hormonu skaits.

“Šo divu hormonu koordinācija var palīdzēt uzlabot libido un cīnīties ar citām veselības problēmām, ko izraisa hormonu nelīdzsvarotība,” atklāj pētniece Kristīna Vanga.

Kad abi hormoni ir nodalīti, organisms tos ražo identiskās devās, bet atšķirīgos ātrumos. Progestīns aptur sēklas ražošanu, tomēr arī samazina dabisko testosterona līmeni. Ja testosterona līmenis kļūst pārāk zems, palielinās asinsvadu tromba, depresijas un citu problēmu risks.

“Mēs vēlamies, lai abu hormonu līmenis palielinās un pazeminās vienādi. Ņemot vērā, ka šī tablete progestīnu vienmēr piesaista testosteronam, spermas līmenis saglabāsies zems, tomēr nezudīs libido,” skaidroja Vanga.

28 pētījuma dienu laikā tā brīvprātīgie dalībnieki lietoja tabletes ar 200 vai 400 miligramiem aktīvās vielas, vai arī placebo. Šis eksperiments tika veikts tikai tāpēc, lai pārbaudītu tabletes drošību, nevis lai uzzinātu, vai tā darbojas. Vajadzētu 60 līdz 90 dienas, lai panāktu spermas līmeņa samazināšanos.

Nevienam no eksperimenta dalībniekiem nebija nopietnu blakusefektu, kas varētu rasties zema testorsterona līmeņa dēļ, piemēram, paaugstināts asinsspiediens vai depresija. Tiesa, dalībnieki nebija pilnībā brīvi no blakusefektiem. 22 dalībnieki sūdzējās par galvassāpēm, seksuālās apetītes zudumu, problēmām ar erekciju un nogurumu. Visi dalībnieki pieņēmās svarā atkarībā no devas. Tomēr trīs cilvēkiem, kuri lietoja placebo, arī bija sūdzības.

Kādi blakusefekti varētu parādīties, ja šī tablete tiktu lietota ilgtermiņā, zinātniekiem vēl nav skaidrs.

Pētījums publicēts zinātniskajā žurnālā “Clinical Endocrinology and Metabolism”.

Komentāri (2)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Redaktors iesaka
Nepalaid garām
Uz augšu