"Varu pirkt to, kas garšo un būt ar bērniem!" Latviešu medmāsas par izvēli strādāt Igaunijā (5)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Medmāsa, ilustratīvs attēls
Medmāsa, ilustratīvs attēls Foto: Pexels

Lielākas algas un labāka attieksme - tie ir divi galvenie iemesli, kāpēc veselības aprūpes darbinieki no Latvijas dodas strādāt uz ārzemēm. LTV raidījumā "Panorāma" medmāsas, kuras strādā Igaunijā, atklāj savu pieredzi.

LTV viesojās Igaunijā pie medmāsām no Latvijas - Valgas slimnīcā no 110 medmāsām latvietes ir trīs. Un ne tikai lielāka alga ir galvenais iemesls, kāpēc viņas strādā ārzemēs. Tā ir arī attieksme un darba slodze.

Viņas skaidro, ka darbā Igaunijā mazāk izdeg, bet nopelna vairāk.

"Pašlaik šeit ļoti labi maksā. Šeit maksā 7 eiro pa stundu, tas ir par pusi vairāk, nekā bija. Tagad nezinu, kas notiek Latvijā, kolēģi negrib īpaši stāstīt,"" saka operāciju māsa Alla Prohorova.

Pirms diviem gadiem viņa devās strādāt uz Valgu. Viņas trīs bērni, īpaši četrgadnieks, ir priecīgi, ka atguvuši mammu. "Mani pilnībā apmierina. Es varu atpūsties, es varu [būt] ar bērniem, nav visu laiku jādomā. Bija grūts tas ceļš," saka Alla.

Allas dzīve tagad rit Valgā, kur mazākais bērns iet dārziņā. Mazāka slodze un lielāka alga - tik vienkārša bija recepte pret izdegšanu, ko Alla piedzīvoja tāpat kā citas medmāsas.

"Man arī garastāvoklis cits. Normāla alga. Vari pirkt sev to, ko agrāk nevarēji. Es vienkārši nedomāju vairāk. Tomēr cenas, akcijas, skatos, bet eju pa tiem veikaliem un pērku to, kas man patīk, kas man garšo, nevis ir lēts," stāsta Alla.

Arī atmosfēra slimnīcā ir krietni mierīgāka, jo vairāk par slodzi māsas tur nestrādā. "Tāpēc ka baigais nogurums. Ja viena māsa uz daudz pacientiem, grūti.

Igaunijā bišku savādāk. Šeit laipni cilvēki," stāsta medmāsa.

Laimīga ir arī Aļona. Viņa gan ar vienu kāju Valkā, ar otru - Valgā. Valkā strādā neatliekamās palīdzības brigādē, Valgā ir skolas medmāsa. "Darba apstākļi ir citi. Šeit es esmu siltumā, ne tā kā brigādē."

Igaunijā māsa par slodzi nevar saņemt mazāk par 1100 eiro uz rokas. Tā noteikts ar likumu. Viņas skatījumā, arī Latvijā tā būtu pietiekami laba alga.

Abas medmāsas būtu gatavas atkal strādāt Latvijā, ja vien darba samaksa būtu lielāka.

"Algas vajadzētu pacelt un darba apstākļus uzlabot, lai mēs justos, ka esam vajadzīgas," saka Aļona.

"Ja vairāk maksātu, varbūt es domātu atgriezties arī," saka Alla.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu