Lemberga aizstāve uzsver, ka viņai tiesu debatēm būs nepieciešams "daudz laika" (5)

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Foto: Paula Čurkste/LETA

Rīgas apgabaltiesā šodien, 1. aprīlī, smagos noziegumos apsūdzētā Ventspils mēra Aivara Lemberga krimināllietā savu debašu runu sāka Lemberga aizstāve Irina Kauke, pēc kuras vārdiem, tam būs nepieciešams "daudz laika".

Debašu runā Kauke līdz pirmajam sēdes pārtraukumam analizēja kādreizējā Lemberga advokāta Ginta Laiviņa-Laivenieka nozīmi šajā lietā.

Advokāte vairākkārt pauda uzskatu, ka patlaban apsūdzētā statusā esošā Laiviņa-Laivenieka pratināšana Lemberga lietā ir bijusi pretlikumīga. Aizstāvībai esot pamats uzskatīt, ka Laiviņa - Laivenieka liecības un viņa kā aizdomās turētā un apsūdzētā nopratināšanas protokoli ir nepieļaujami pierādījumi Lemberga lietā.

Kauke akcentēja, ka starp Laiviņu - Laivenieku un Lembergu tika nodibinātas attiecības kā starp advokātu un klientu. Starp abiem tika noslēgta vienošanās par juridisku pakalpojumu sniegšanu sakarā ar tiesībsargājošo iestāžu veiktajām pārbaudēm un pārstāvību valsts iestādēs. Likums paredz, ka advokāts nevar izpaust ziņas, kas viņam kļuva zināmas sakara ar viņa profesionālo pienākumu pildīšanu.

Advokāte akcentēja, ka advokātam tika piešķirta imunitāte, "kuru var noņemt tikai ar spriedumu".

Līdz šodienai spriedums par Laiviņam - Laiveniekam izvirzītajām apsūdzībām nav pieņemts un viņa lieta joprojām atrodas Ģenerālprokuratūrā prokurora Jura Jurisa lietvedībā. "Lai konstatētu, ka Laiviņš-Laivenieks veicis nelikumīgas darbības, ir nepieciešams tiesas spriedums. Tāds patlaban nepastāv. Viņam tika uzrādīta apsūdzība par nelikumīgam darbībām, līdz ar to patlaban pastāv tikai prokuratūras pieņēmums par to, ka viņš izdarījis noziegumu," norādīja advokāte.

Kauke atgādināja, ka jau pirms vairākiem gadiem tiesa noraidījusi aizstāvības lūgumus nepratināt Laiviņu - Laivenieku.

Tiesa neesot pamatojusi savu viedokli, un kādreizējais Lemberga advokāts tika nopratināts kā apsūdzības liecinieks.

"Nepieciešams norādīt, ka Latvijā advokātu un un klientu attiecību konfidencialitāte ir jāievēro, kas Lemberga gadījumā ignorēts. Advokātam ir pienākums neizpaust ziņas, kas nonākušas viņa rīcībā no klienta puses. Likums paredz, ka advokātu nav atļauts nopratināt kā liecinieku par faktiem, kas kļuvuši zināmi, sniedzot juridisku palīdzību. Šajā gadījumā ir pārkāpta klienta un advokāta attiecību konfidencialitāte. Lembergs viņam devis konfidenciālas instrukcijas paļaujoties, ka valsts ievēro likumus. Visas Laiviņa-Laivenieka fiksētās liecības, piemēram, apsūdzētā nopratināšanas protokols un viņam izņemtie dokumenti, ir uzskatāmi par nepieļaujamiem pierādījumiem Lemberga lietā," uzskata advokāte.

Prokurors Juriss tiesas sēdes pārtraukumā teica, ka jautājums par Laiviņa - Laivenieka lietas tālāko virzību tiks izlemts tikai tad, kad būs spriedums Lemberga lietā.

Juriss norādīja, ka Laiviņa - Laivenieka lietas izmeklēšana joprojām esot aktīvajā fāzē un viņa liecības tiekot pārbaudītas.

"Ir nepieciešams tiesas vērtējums liecībām, jo viņš pēc būtības šīs lietas ietvaros un arī šeit tiesā [Lemberga lietā] liecināja par vieniem un tiem pašiem faktiem. Viņš tiek uzskatīts par organizētas grupas dalībnieku un veica noziedzīgās darbības kopā ar patlaban apsūdzētajiem [Lemberga lietā apsūdzētajiem]," norādīja prokurors.

Prokurors neatklāja, par ko tieši bijušais Lemberga advokāts tiek apsūdzēts, taču viens no inkriminētajiem likuma pantiem ir par noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizāciju.

Kauke tiesas sēdes pārtraukumā neprecizēja, cik daudz lappuses sagatavojusi savai debašu runai, taču apstiprināja, ka viņas uzstāšanās debatēs aizņems "daudz laika".

Jau ziņots, ka 18. martā notikušajā tiesas sēdē savu debašu runu pabeidza aizskartās mantas īpašnieces pārstāvis un lietas izskatīšanā tika pasludināts pārtraukums līdz šodienai, lai apsūdzēto aizstāvjiem dotu laiku sagatavoties debatēm.

Prokurori tiesas debatēs lūdza Lembergam piemērot astoņus gadus ilgu brīvības atņemšanu ar mantas konfiskāciju, kā arī naudas sodu 150 minimālo mēnešalgu jeb 64 500 eiro apmērā.

Prokurori sāka debatēt pagājušā gada februārī un savu debašu runu noslēdza šogad martā.

Lembergu prokuratūra apsūdz par kukuļņemšanu sevišķi lielos apmēros, par noziedzīgi iegūtu finanšu līdzekļu un citas mantas legalizēšanu, par dienesta viltojumu, par piedalīšanos mantiskos darījumos, kuri viņam saistībā ar dienesta stāvokli bijuši aizliegti, kā arī par ļaunprātīgu dienesta stāvokļa izmantošanu un citiem noziegumiem. Lietā apsūdzēts arī Lemberga dēls Anrijam Lembergam un Lemberga biznesa partneris Ansis Sormulis.

Anrijam Lembergam prokuratūra lūdz piemērot brīvības atņemšanu uz pieciem gadiem un sešiem mēnešiem, konfiscējot mantu, savukārt Lemberga biznesa partnerim Sormulim - brīvības atņemšanu uz septiņiem gadiem un mantas konfiskāciju, informēja Juriss.

Visi trīs apsūdzētie norādījuši, ka nesaprot un neatzīst viņiem celtās apsūdzības.

Lietā aptuveni 200 sējumos apvienoti divi kriminālprocesi, ko prokuratūra tiesai nodeva 2008. gada otrajā pusē.

Rīgas apgabaltiesa šo lietu paplašinātā sastāvā no jauna sāka skatīt 2009.gada 20. augustā.

Lietas sarežģītības dēļ tagad to izskata tiesneši Boriss Geimans, Irīna Jansone un Ligita Kuzmane, bet par rezerves tiesnesi noteikta Ārija Ždanova.

Komentāri (5)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu