Slimnīca kā atskurbtuve - Stradiņu mediķus pārslogo piedzērušies bezpajumtnieki (9)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Melanoma ir izplatīta onkoloģiska saslimšana
Melanoma ir izplatīta onkoloģiska saslimšana Foto: Ieva Čīka / LETA

Ik dienu ātrā palīdzība uz Stradiņa slimnīcas Neatliekamās medicīniskās palīdzības centru (NMPC) nogādā aptuveni 25 bezpajumtniekus, kas ir smagā alkohola reibumā, vēsta Latvijas Televīzijas (LTV) raidījums "4. studija". 

Slimnīcā bezpajumtnieki saņem gan medicīnisko, gan higiēnisko aprūpi un tiek izrakstīti, lai pēc kārtējām alkohola reibumā iegūtām traumām atkal tiktu nogādāti slimnīcā.

Bezpajumtniekiem slimnīcā izveidots īpašs izolators, kurā uz grīdas izklāti matrači. Kā norāda slimnīcā, gultās bezpajumtniekus nevar likt, jo pastāv risks alkohola reibuma dēļ no gultas izkrist un gūt traumas. 

Raidījums uzsver, ka patiesībā šiem bezpajumtniekiem vajadzētu tikt nogādātiem policijas atskurbtuvē, nevis likt jau tā pārslogotajai slimnīcai pildīt atskurbtuves funkcijas.

Andrejs Batjušenko, NMPC ārsta palīgs, norāda, ka ievestie bezpajumtnieki alkohola reibuma dēļ nav spējīgi saturēt urīnu un fekālijas, līdz ar to rodas ļoti nepatīkama smaka. 

Lai izvairītos no bezpajumtnieku pārnēsāto blusu un utu izplatības slimnīcā, ikviens no viņiem tiek nomazgāts dušā un dezinficēts. 

Kā norāda Batjušenko, katrā mazgāšanā tiek aizņemti divi sanitāri.

"Bezpajumtnieki ir apauguši ar tādu netīrumu slāni, ka, tam sajaucoties ar ūdeni, no ķermeņa nāk nost sviestam līdzīga masa," saka palīgs. 

Nonākot slimnīcā ar galvas traumu, bezpajumtnieks nekavējoties saņem tos izmeklējumus, uz kuru citi cilvēki ar ārsta nosūtījumu gaida rindā nedēļām un pat mēnešiem.

"Vairāki pacienti ir teikuši - tad es labāk iziešu uz ielas, piedzeršos, pakritīšu un saņemšu šos izmeklējumus uzreiz," saka Batjušenko.

Viņš piebilst, ka bezpajumtnieki mēdz būt arī ļoti rupji pret medpersonālu un citiem pacientiem. 

Stradiņi, tāpat kā Austrumu slimnīca, šobrīd pilnībā veic atskurbtuves funkcijas, secina LTV raidījums "4. studija".

Komentāri (9)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu