Tramps: Esmu 100% gatavs slēgt robežu ar Meksiku

LETA/AFP
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Foto: OLIVIER DOULIERY / POOL / ABACA PRESS POOL

ASV prezidents Donalds Tramps otrdien, 2. aprīlī, paziņojis, ka ir 100% gatavs slēgt robežu ar Meksiku, brīdinot ASV Kongresu un Centrālamerikas valdības, ka tām jāierobežo migrantu plūsma uz ASV.

Tramps kārtējo reizi uzsvēra, ka uz robežas izveidojusies krīze.

Ja Meksika neapturēs migrantu tranzītu cauri savai teritorijai un ja Kongress nerīkosies, "robeža tiks slēgta, 100%," paziņoja Tramps.

"Protams, tam būs negatīva ietekme uz ekonomiku. Man drošība ir svarīgāka par tirdzniecību," piebilda prezidents.

Tramps paziņoja, ka demokrāti bloķē reformas politisku iemeslu dēļ, bet varētu atrisināt problēmu "45 minūšu laikā".

Konkrētāk prezidents neizteicās, bet ASV iekšzemes drošības ministre Kirstjena Nīlsena lūgusi Kongresu piešķirt amatpersonām uz robežas tiesības ar spēku repatriēt nelegālos imigrantus no Centrālamerikas, tostarp bērnus, kuri vieni paši šķērsojuši robežu.

Draudi slēgt ASV un Meksikas robežu satricinājuši ekonomiku un izsaukuši kritiku no Trampa sabiedroto puses.

"Robežas slēgšanai būtu potenciāli katastrofiska ietekme uz mūsu valsti, un es ceru, ka mēs neko tādu nedarīsim," norādīja Senāta vairākuma līderis Mičs Makonels.

Arī ASV Tirdzniecības kamera brīdināja, ka robežas slēgšana "nodarīs smagu ekonomisku kaitējumu amerikāņu ģimenēm, strādājošajiem, lauksaimniekiem un ražotājiem".

Tikmēr Meksikas ārlietu ministrs Marselo Ebrards pavēstījis, ka ir runājis ar ASV valsts sekretāru Maiku Pompeo, kurš sacījis, ka robeža netiks slēgta.

Ministrs piebilda, ka Meksika turpina uzturēt "labu dialogu" ar ASV varasiestādēm un, cik drīz vien iespējams, gaidāma normāla robežas satiksmes atjaunošanās.

ASV Iekšzemes drošības ministrijas amatpersonas savukārt sacīja, ka viņi gatavojas vajadzības gadījumā slēgt vismaz daļu no robežpunktiem.

Amatpersonas norādīja, ka centri, kuros tiek izmitināti migranti, kurus uzreiz nav iespējams nosūtīt atpakaļ, ir pārslogoti un tajos trūkst darbinieku.

Viena no amatpersonām uzsvēra, ka izveidojusies ārkārtas situācija un pašreiz "uz galda ir visas iespējas".

"Humānā situācija nevar tikt ignorēta un drošības situācija nevar tikt ignorēta," piebilda amatpersona.

Tramps sacīja, ka Meksikas amatpersonas reaģējušas uz viņa draudiem slēgt robežu, stingrāk vēršoties pret Centrālamerikas migrantu karavānām.

Meksika spērusi lielu soli pēdējās divās dienās, pavēstīja Tramps, piebilstot, ka Meksikai būs jāturpina, ja tā nevēlas robežas slēgšanu.

Tramps arī aizstāvēja savu lēmumu samazināt ASV palīdzību Gvatemalai, Hondurasai un Salvadorai, apsūdzot tās migrantu karavānu organizēšanā.

Viņš arī atkārtoja, ka šīs trīs valstis neko nedara ASV labā.

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu