Alkohols, cigaretes, skolas bastošana - kas ir Rīgas "stacijas bērni"? (19)

Apollo.lv
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Lūdzu, ņemiet vērā, ka raksts ir vairāk nekā piecus gadus vecs un ir pārvietots uz mūsu arhīvu. Mēs neatjauninām arhīvu saturu, tāpēc var būt nepieciešams meklēt jaunākus avotus.
Cilvēki pie t/c “Origo”.
Cilvēki pie t/c “Origo”. Foto: Jānis Škapars/TVNET

TV3 raidījumam "Bez Tabu" izdevies uzklausīt bēdīgi slaveno jauniešu - tā saukto "Origo" bērnu - stāstus kādas noraizējušās mātes sūdzību dēļ raidījumam par meitas pievienošanos šim "grupējumam". Kas ir šie "stacijas" jeb tautā sauktie "Origo" bērni? Vai policijas redzesloks viņus neskar?

Par "stacijas bērniem" tiek dēvēti pusaudži, kuri esot aizbēguši no mājām un skolas, cauru dienu klaiņojot pa ielām, smēķējot, lietojot alkoholu un pat narkotikas, kā atklājis "Bez Tabu".

Kā kāda noraizējusies māte stāstījusi raidījumam, šāds dzīvesstils ierāva "savā burvībā" arī viņas meitu, kura labi mācījusies un bijusi paklausīga. 13 gadus vecā meitene mēneša laikā kļuva atkarīga no šīs, kā viņi paši sevi sauc - ""Origo" bērnu" -, kompānijas, kas rezultējies meitenei ar smagu muguras traumu savas neapdomības dēļ.

Lai pasargātu savu atvasi, māte viņu ievietojusi psihiatriskajā klīnikā, jo kā vēstīts raidījumā -

pat gūtā muguras trauma meitu neatturēja no bēgšanas no mājām un apreibinošu vielu lietošanas kopā ar pārējiem jauniešiem.

Lai "ielīstu" šiem bērniem galvā un noskaidrotu viņu ikdienu, "Bez Tabu" devās runāties ar šiem pusaudžiem Rīgas Centrālās dzelzceļa stacijas apkaimē. 

Lielākā daļa uzrunāto jauniešu neesot vecāki par 15 gadiem.

Šie bērni "Bez Tabu" žurnālistiem visi kā viens stāstījuši par savām brīvā laika izklaidēm:

skolas regulāra bastošana, klaiņošana pa ielām un populārākā tikšanās vieta ir stacijas apkaimē esošais tirdzniecības centrs.

Sarakstam pievienojas alkohola lietošana, smēķēšana, bēgšana no policijas, kā atklājis kāds no raidījumā aptaujātajiem tīņiem.

Raidījums pēc tīņu intervijām secinājis, ka nevienam no jauniešiem skola nav prioritāte.

Pusaudži "tusējot" veikala apkārtnē, mēdzot arī kauties, esot netīšām arī "uzlidots" garāmgājējiem, raidījumam atzīst kāds no bērniem.

"Kaut kādi pieci "purni" uzlido uz viena... Es viens "uzlidoju" uz pieciem," jautri čalojuši mazgadīgie intervējamie.

Rīgas pašvaldības policija "Bez Tabu" informējusi, ka pērn 2018. gadā Rīgā pieķerti 1554 bērnu izdarītie administratīvie pārkāpumi, kas esot par 37% vairāk nekā 2017. gadā.

"Populārākās "tusiņu" vietas apseko policijas teritoriālo pārvalžu pārstāvji, gan speciālā Bērnu likumpārkāpumu profilakses nodaļa. Par sodiem lemj speciāla komisija, kas uzklausa ne vien bērnus, bet arī vecākus. Vienlaikus tiek informētas visas iespējamās sadarbības iestādes, jo īpaši gadījumos, kad pārkāpums tiek izdarīts atkārtoti vai saskatām citas problēmas. Regulāri informējam sociālo dienestu un bāriņtiesu," raidījumam komentārus par šī jauniešu grupējuma apkarošanu sniedzis Rīgas pašvaldības policijas pārstāvis Toms Sadovskis.

Komentāri (19)CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu