Rīgas apgabaltiesa: Civillietas dalībnieki ar "Segodņa" līdzdalību uz tiesu izdarot spiedienu

LETA
CopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Tiesa; ilustratīvs foto.
Tiesa; ilustratīvs foto. Foto: Reuters / Scanpix

Šodien, 3. aprīlī, Rīgas apgabaltiesa uzskata, ka vienas civillietas dalībnieki ar laikraksta "Segodņa" starpniecību cenšas ietekmēt lietas par naudas piedziņu iztiesāšanas procesu, vēstīts tiesas izplatītajā preses paziņojumā.

Laikrakstā "Segodņa" 3. aprīlī tika publicēts raksts par kādu civillietu, kurā iesaistīts nekustamo īpašumu uzņēmums SIA "RLDT", kurš apstrīd galvojuma līgumu.

Uzņēmumam bažas raisījis fakts, ka pērn 27. oktobrī esot nomainīti divi no trim lietu iztiesājošajiem tiesnešiem, kaut gan uzņēmums esot pieteicis noraidījumu visam tiesas sastāvam.

Tāpat uzņēmums esot vērsies policijā saistībā ar iespējamu dokumentu viltošanu un lūdzis atlikt lietas izskatīšanu, taču tiesa šo lūgumu esot noraidījusi. Uzņēmums arī uzskata, ka tiesa nepamatoti noteikusi lietas skatīšanu slēgtā procesā.

Rīgas apgabaltiesas izplatītajā preses paziņojumā skaidrots, ka tiesas darba kvalitātes un efektivitātes nodrošināšanas nolūkos, tiesas sastāvu rotācija ir neatņemama darba sastāvdaļa.

Saistībā ar vienas tiesneses prombūtni laikā no 2018. gada 29. oktobra līdz 8. novembrim jautājums par tiesas sastāvu, kurš konkrēto lietu izskatīs 29. oktobra sēdē, tika izlemts jau 23. oktobrī notikušajā Civillietu tiesas kolēģijas tiesnešu sapulcē, kurā piedalījās visi tiesneši.

Visas minētās darbības tiek fiksētas sanāksmes protokolā un ir pārbaudāmas. Arī šajā gadījumā pārbaude ir veikta - tiesneša aizstāšana ir notikusi 23.oktobrī, skaidrots tiesas paziņojumā.

Savukārt jautājums par lietas izskatīšanu slēgtā tiesas sēdē ietilpst tiesas sastāva kompetencē un tas ir lemjams saskaņā ar Civilprocesa likuma 11.pantu, lai personām garantētu likumā noteikto tiesību aizsardzību, kas minētas šī panta tiesību normās. Tiesas sastāvam ir ne tikai tiesības, bet likumā noteiktos gadījumos arī pienākums izskatīt lietu slēgtā tiesas sēdēm, skaidrots paziņojumā.

Komentējot tiesvedības gaitu, tiesa norādīja, ka lieta patlaban atrodas sprieduma taisīšanas stadijā.

"Procesa dalībnieki viņiem vien zināmu motīvu dēļ publiskajā telpā izplata ziņas, kas nav patiesas. Vēl jo vairāk - procesa dalībnieki tiesvedības laikā bija iesnieguši sūdzības ar saviem iebildumiem par tiesas sastāva maiņu un viedokli par iespējamām nelikumīgām darbībām," rakstīts tiesas paziņojumā.

Atbildot uz šo sūdzību, Rīgas apgabaltiesas priekšsēdētājas pienākumu izpildītāja šī gada 7. martā izskaidroja procesa dalībniekiem, kādi ir objektīvie iemesli notikušajām izmaiņām tiesas sastāvā. Savukārt iesniegums daļā par iespējamām nelikumīgām darbībām pārsūtīts Korupcijas novēršanas un apkarošanas birojam.

Tiesā arī uzsvēra, ka "domājams, ka ir pienācis laiks normatīvajā regulējumā paredzēt atbildību personām, kuras negodprātīgi izmanto tiesāšanās sabiedriskās attiecības un izplata nepatiesas ziņas. Tiesvedībā iesaistītām personām ir tiesības uz viedokli, bet tās ir atbildīgas arī par to, lai publiskajā telpā neizplatītos nepatiesi apgalvojumi par valsts pārvaldi".

KomentāriCopyTelegram Draugiem X Whatsapp
Aktuālākās ziņas
Nepalaid garām
Uz augšu